Понякога, книгите, които са пълни със съвети към родителите, ни се струват абсолютно еднакви – поне по една от тях минава през бюрото ми всяка седмица, като ми обещава, че може да ми помогне в отглеждането на сладко и добро дете. Да си кажем истината – едва ли някои от тях могат да бъдат полезни. След прочитането на десетки такива книги, в тази статия съм отделила специално внимание на 5 много важни неща, които трябва да знаем при отглеждането на малко дете.

1. Малките деца нямат усет за време

Всеки родител, който тотално е изпуснал нервите си, когато се е опитвал да обясни на дете, че „трябва да тръгваме, ВЕДНАГА“, вероятно вече е осъзнал, че децата просто не разбират концепцията на времето. Това, което не знаете е, че мозъците им все още не са достатъчно развити, за да я разберат. Понеже са малки и мозъците им все още се развиват, те не са усвоили уменията, които имат повечето възрастни, за да разпределят времето, да контролират импулси, да изразяват нужди, да планират действията си и да се справят със стреса.

Децата съществуват в настоящето. Така че, когато кажете „тръгваме след пет минутки“, те осъзнават само факта, че не си тръгвате веднага – ето защо, техния отговор на въпроса още колко дълго искат да правят нещо, е пет минути. Повтарящите се действия и използването на думи като „първи“, „втори“, „после“ и т.н., помага на малчуганите да усвоят представата за време, но тя става напълно развита едва в първите години на началното училище.

2. За тях света е сила и контрол

Сега отделете една минута и погледнете на света през очите на детето ви. Те почти нямат думата в това, което правят, ядат, за местата, където ходят и т. н. Родителите имат цялата власт и контрол. Та, какво може да контролира едно дете? Дрехите, които ще облече, храната, която в действителност ще сложи в устата си, кога и къде ще използва тоалетната, кога ще заспи и какво ще каже – това са областите, в които родителите имат най-малко контрол.

Истината е, че децата се учат да вземат решения точно в ранната си детска възраст и родителите трябва да им отстъпят контрола във възможно най-много области. Така че, ако децата ви се инатят, когато става дума за дрехите, които ще носят, питайте ги коя обувка искат да си обуят първа – лявата или дясната. Ако пък е злоядо, направете така, че в чинията на детето ви винаги да има поне едно нещо, което знаете, че то харесва със сигурност. Ако им давате опции, но не прекалено много на брой, те ще се чувстват сякаш контролират нещата.

Гарантирам ви, че ако си представяте родителството като игра на сила и надмощие, то вие ще се опитвате да докажете на детето ви, че вие командвате, а то, напук на вас, ще иска да ви покаже, че може да ви изкара извън контрол само за няколко секунди.

3. Щастието няма да дойде от опитите ви да направите тях щастливи

Звучи очевидно, но децата са най-щастливи, когато се чувстват сигурни. Съчувствието и разбирането могат да свършат чудеса – те ще помогнат на децата да разберат емоциите, които изпитват и да се научат да ги изразяват. Когато ви свършат любимите бонбони, вероятно първата ви реакция е да изтичате до магазина и да купите още. Ако обаче покажете съчувствие към детето и неговата несгода (Свършиха ли бонбоните? Колко неприятно ... ), то ще му покажете, че то може да се справи със ситуацията и ще възпитате у него устойчивост.

4. Имат нужда да се спъват и да падат

Като родители, ние искаме да осигурим съвършен свят, в който да растат децата ни – свят, в който няма загуби, болки и разочарования. Истината е, че децата трябва да се спъват и да падат, за да могат да се превърнат в хората, в които ние искаме. Точно тези падания ще научат малчуганите как да реагират в такива ситуации, как да се измъкват невредими и как да развият страст към нещата, които правят.

Процесът на растеж и съзряване е процес, в който има падания, провали, болка и разочарования. Едно дете няма как да се движи напред, ако не прави грешки. Ако те е страх да не паднеш и да не се нараниш, то едва ли някога ще поемеш какъвто и да е било риск. А животът е пълен със ситуации, в които се налага да рискуваме, затова позволете на детето ви да пада.

5. Качествата, които сега ни подлудяват, един ден ще са тези, които искаме да виждаме

Независимостта на децата ви, любопитството им, упорството им – това са неща, които могат да ви ядосат за изключително кратък период от време. Това са и качествата, заради които закъснявате за среща с приятели и ви се струва, че детето ви изобщо не ви слуша. Но всъщност, това са качества, които играят много важна роля в изграждането на характера и личността на детето ви.