Магдалена Пашова е нутриционист по професия, отдала е кариерата си на това да помага на повече хора да открият пътят към това да се чувстват здрави и заредени с енергия и положително настроение. Повече за Маги ви разказахме тук, а в поредица от различни статии тя ще ви даде ценни съвети относно начина ви на хранене. Първата от тях е посветена на храносмилането. 

Мнозина считат, че здравословното хранене се свежда до избора на подходящи храни - какво е полезно и какво не, какви хранителни вещества съдържат едни и с какво са вредни други храни.

В действителност това какво ядем далеч не изчерпва темата за храненето. Много по-важно е какво от изяденото усвояваме т.е. какво достига до клетките ни под формата на полезни хранителни вещества и енергия. А всичко това зависи от храносмилането ни - един аспект на храненето, който често пъти пренебрегваме.

Затова, ако здравословното и пълноценно хранене е важно за вас, отделете няколко минути да се запознаете с тези 5 малко известни, но ключови за доброто храносмилане факти:

1. Храносмилането започва от главата

Но не от устата, както вероятно си мислите, а от мозъка! Първата фаза на храносмилането се нарича цефалична и това е фазата, в която до мозъкът достига информация за храна, защото сме си помислили, видели или усетили миризма на храна. Автоматично мозъкът започва да подготвя храносмилателния тракт за разграждането на тази храна - устата отделя слюнчни сокове, стомахът синтезира стомашна киселина, панкреасът и червата - храносмилателни ензими. Тялото е готово да приеме, разгради и усвои храната. Когато обаче се храним на бързо, в движение, под стрес или правейки още нещо по време на хранене, цефаличната фаза не протича и цялото същинско храносмилане е неефективно. Дори да ядем подходяща и качествена храна, тя не достига до клетките ни.

2. Храносмилането е механично и химично

Точно така на всеки един етап от храносмилателния тракт - уста, стомах, тънки черва - протичат едновременно 2 вида храносмилане - механично и химично. Например в устата зъбите раздробяват храната ни механично, а съдържащите се в слюнката ензими разграждат въглехидратите до по-прости захари. В стомаха - стомашанта киселина предизвиква центрофужно въртене, което раздробява храната механично и активира ензима пепсин, който химично разгражда протеините до аминокиселини и т.н. Ето защо, когато не дъвчем достатъчно добре и продължително храната си, пропускаме не само механичното, но и химичното разграждане на ниво устна кухина. Тогава стомахът трябва да компенсира пропуснатото, но стомахът няма зъби! Цялото храносмилане се затлачва!

3. Храносмилането се влияе от настроението и емоциите, с които се храним

Всичко, което носим с нас на масата, като мисли, убеждения,  вярвания, чувства и емоции влияе на храносмилането! Неслучайно, най-силните емоции усещаме именно чрез стомаха - когато се тревожим, стомахът ни е "свит на топка"; когато сме щастливи или влюбени, в стомаха ни "пърхат пеперуди". По-важното обаче е, че когато сме завладени от емоции, организмът е ангажиран с тях, а не със задачата да храносмила. Ето защо за по-добро храносмилане, е важно да избягваме да се храним, когато сме под силен стрес, ядосани, гневни, притеснени, тревожни и дори позитивно възбудени. По-добре е да изчакаме малко емоциите да се уталожат или да им помогнем да стихнат с подходящи дихателни или йога практики и едва тогава да пристъпим към храненето.

4. Лошото храносмилане може да бъде причина за хранителни алергии, а оттам за автоимунни заболявания

Храната, която не е добре смляна, достига червата под формата на по-едри молекули, а те могат да увредят механично фината чревна мембрана на тънките черва и да предизвикат състояние, известно като възпалено течащо черво. То е в основата на хранителните алергии от забавен тип, защото през течащото черво в кръвта проникват не напълно разградени молекули храна и активират имунната система. Алергиите са погрешен имунен отговор към нещо, което реално не е заплаха за организма - в случая храна. Когато обаче имунната система в продължение на дълъг период се активира редовно от подобни погрешни дразнители, тя се изтощава и започва да прави грешки. Автоимунните заболявания са именно такъв тип грешка или имунна атака спрямо собствените тъкани и клетки на организма.

5. Излишните килограми може да бъдат причинени не от лоша храна, а от неефективно храносмилане

Има хора, които сякаш напълняват от въздуха. Хранят се изключително внимателно и упорито не могат да отслабнат. Проблемът на тези хора не е в храната, а в храносмилането им. Когато организмът не произвежда нужните количества храносмилателни ензими или има занижен синтез на стомашна киселина, той не разгражда оптимално храната, не я превръща в енергия, но може да я трансформира и трупа под формата на мастна тъкан. А гладните клетки на този организъм непрекъснато подават сигнал за глад, очаквайки до тях да достигне храна.  При подобни случаи решението не е отслабване чрез диета, а чрез подобряване на храносмилането.