Ако има нещо, в което да съм била много добра, това е, че винаги успявах да прецакам нещата на любовния фронт. Ако има грешка, която е можело да се направи – направила съм я. Ако ми е казано, че нещо не трябва да го правя – направила съм го. И в последствие съм страдала често от разбито сърце.

Започнах асоциативно да свързвам идеята за любовта и романтиката с усещането за безизходица, драматизъм и безброй проблеми. Минала съм през какво ли не... а къде се намирам в момента? След оф-роуд пътешествието ми по трънливите пътеки на любовта, най-накрая се намирам сгушена в ръцете на най-невероятния мъж. Как стигнах до тук? Осъзнах, че има някой неща, които трябва да правя „различно”, за да успея да изградя една красива и пълноценна връзка. Кои са те?

Кое прави една връзка здрава и пълноценна?

Вижте тези 5 неща:

1. Миналото не може да бъде изтрито.

Много хора ни казват, че трябва да се освободим от миналото, да го оставим зад гърба ни. Няма значение какво сме правили и какви сме били, важно е какви искаме да сме в момента. Колкото и мъдро да звучи, истината е, че това са пълни глупости. Миналото е това, което ни е довело до тук, направило ни е това, което сме днес. Защо да го изтриваме? Всичко което ни се е случило, независимо добро или лошо е полезен опит, чрез който израстваме и се развиваме като личности. Хората в „здравословни” връзки не са захвърлили миналото си, не са забравили раните си – просто са трансформирали наученото в ценно знание. Те не забравят от къде са тръгнали и през какво са минали. Осъзнават, че именно тази им способност да помнят и учат дава дълбочина и смисъл на настоящето, смисъл, които щеше да липсва, ако бяхме снабдени с бутон, изтриващ всички неприятни спомени.

2. Не всичко е фифти-фифти

Понякога е 80 на 20 и пак е добре. Това, което не е добре е, ако винаги балансът е нарушен за сметка на единия. Всички минаваме през ситуации които ни изпиват силите, ситуации в които не можем да изразим себе си и желанията си, да си угодим на 100 процента. Вместо да се оплакваме, можем да дадем малко повече от нас, докато нашият партньор се фокусира върху други неща. Може да бъде работа или пък лични проблеми, които изискват вниманието му. Ако сте го обсъдили открито и честно, тогава е нормално да намалите изискванията си и да се раздавате малко повече, докато любимият нареди пъзела, който го тормози. Направете компромис, но нека това не става ежедневие. Не може само единият партньор през цялото време да бъде гръбнакът във връзката. Самото определение за партньорство предполага взаимност и участието и на двамата, за постигането на общата цел.

3. Честността е от значение

Да съм честна, това бе най-трудно за мен. Като независима жена, която изкарва сама парите си и върши всичко сама години наред, за мен бе трудно да си представя, че изведнъж трябваше да споделям с партньора си къде отива всяка стотинка от заплатата ми или да се отчитам къде и с кой излизам. Моята бунтарска природа не веднъж се е проявявала. „Ще правя каквото си поискам, не е твоя работа къде ходя и за какво харча парите си” е изречение, което съм крещяла поне няколко пъти. Това обаче не помага за създаването на пълноценни взаимоотношения. Докато аз мишкувах и криех какво правя с парите и времето си, настоящият ми партньор отчиташе пред мен всяка стотинка и всяка секунда. Знаех къде отиват спестяванията му, къде излиза, в колко ще се прибере. И не споделяше с идеята, че е длъжен да ми дава обяснения, а от... уважение към мен. Е, взех си бележка.

Когато сме в пълноценна връзка, е важно да сме открити и честни за тези неща. Време е да започнем да споделяме къде ще прекараме следобеда или с точно колко нови чифта обувки сме се сдобили, докато ги тъпчем притеснено в гардероба.

Отне ми доста време да осъзная, че трябва да погледна на подобни "отчети" не през очите на подрастващ тийнейджър, който смята, че никой няма право да нахлува в личното му пространство. Можем да бъдем едновременно независими и открити – хората създали пълноценна връзка го разбират.

4. Мълчанието убива

Все още ли игнорирате партньора си, когато ви е обидил? Недейте! В името на всичко, което е важно за вас – моля, не продължавайте с това вредящо на отношенията ви поведение. Ключът към разрешаването на всички проблеми се крие в комуникацията. Освен ако не сте принцеса от приказките, трябва да знаете, че нищо в живота ви няма да се получи както трябва, докато вие седите в ъгъла със скръстени ръце. Ще има моменти, в които партньорът ни ще ни наранява. Ще се караме и ще спорим, понякога дори ще изричаме тежки и обидни думи. Но това е в природата ни. Не трябва да задържаме напрежението в нас, а да имаме силата да кажем какво ни притеснява. Дали не е добре да почакаме малко, докато бурята в гърдите ни утихне? Да, разбира се – в идеалния случай проблемите се обсъждат спокойно, а не с насочен пръст в лицето на другия. Често партньорът ни няма как да знае какво ни мъчи, нито как да облекчи напрежението ни. За това е добре да си създадете навик да говорите открито за проблемите във взаимоотношенията ви. Просто спрете да мълчите и кажете каквото ви тежи!

5. Разделени, но заедно

Хората в здрава и пълноценна връзка разбират, че не "обединението" ги прави цели и завършени като личности. Животът им трябва да е пълноценен и като самостоятелни индивиди. Всички имаме приятели, които в мига, в който срещнат някого ни зарязват, забравят за хобитата си, които преди са ги правили щастливи и се отдават изцяло на човека до себе си. А после, когато връзката им започне бавно да умира, заради липсата на лично пространство, целият им свят рухва.

За да проработи връзката ни трябва да сме наясно, че идеята да сме „заедно” не трябва да се приема буквално. Всеки от нас трябва да има собствени цели и страсти. Трябва да ни остава време за самите нас, в което да изследваме интересите и стремежите си, нашите! Нищо не е по-секси от мъж или жена, които са способни да се оправят сами в живота и имат "свои" си неща за вършене. И обратно, няма по-досадно нещо от отчаянието и нуждата, които излъчвате, залепвайки се за другия като гербова марка. Намерете нещо което вие обичате да правите, запълвайте живота си и с други хора и интереси, и ще видите как това допринася за връзката ви, как я обогатява. Най-важно е да разберем, че в "здравите" взаимоотношения всичко се свежда до любов и уважение. Любов и уважение към партньора, към себе си и към връзката. Пълноценна и здрава връзка не означава връзка без проблеми. И сега с мъжът до мен имаме малки дрязги, а дори и сериозни емоционални избухвания, но за щастие си създадохме тези няколко здравословни навика, които ни позволяват да спорим по начин, който не нарушава целостта на връзката ни.