Вземането на душ е лесно и приятно като детска игра. Но по всичко личи, че и при него можем да допуснем грешки. Истината е, че неправилното миене може да доведе до различни кожни проблеми, както и да повлияе негативно върху косата ни.

1. Взимате твърде горещи душове

Всички обожаваме горещите бани след дълъг и изморителен ден на работа, но се оказва, че те могат да доведат до сериозни проблеми. Специалистите предупреждават, че горещата вода премахва естественото омазняване по кожата, което може да доведе до различни заболявания, като екземи, например. Освен това топлата вода увеличава кръвообращението и затова кожата ни става червена. Засиленото кръвообращение създава и възпалителни процеси, които могат да доведат до сърбеж или дори обрив.

2. Душът ви продължава твърде дълго

Някои дами обожават дългите, продължителни и разтапящи бани. Оказва се обаче, че и те могат да бъдат вредни за кожата ни. Специалистите съветват да взимате душ с продължителност между 5 и 10 минути. Дългите бани могат значително да дехидратират кожата ви.

{inTextAd|campaignid=283|bannerid:457}

3. Насапунисвате цялото си тяло с един и същи продукт

Целта на сапуна е да премахва мръсотията и омазняването. Кожата по ръцете и краката обаче не е прекомерно хидратирана и ако ги миете със сапун, те ще станат прекалено сухи. 

4. Не подменяте достатъчно често гъбата си

Гъбите са истински развъдник за бактерии, освен това по тях се събира и плесен. Именно затова е хубаво да ги подменяте на всеки месец. В допълнение към това е много важно, след като ги използвате, да ги изнесете извън банята и да ги оставите да изсъхнат на не толкова влажно място. Това ще предотврати развитието на прекалено много бактерии в тях.

Ако искате да пък да бъдете по-нежни към кожата си, бихте могли да използвате обикновена кърпа за тяло, за да премахнете нечистотиите. Със сигурност имате доста такива в гардероба си, а освен това те се перат лесно.

5. Използвате ноктите си, за да втриете шампоана в косата си

Един добър масаж на скалпа действа ободряващо, но внимавайте когато втривате шампоана си. Никога не използвайте върха на ноктите си затова. Те могат да надраскат скалпа ви и дори да предизвикат лющене на кожата на главата ви. Вместо това използвайте пръстите си, но бъдете изключително внимателни, ако имате дълъг маникюр. Внимавайте и когато втривате продукта си за коса в отделните кичури, ако сте твърде груби, можете да увредите и косата си. Твърде агресивното втриване обикновено води до т.нар “цъфтежи”.