Когато „тъмни” облаци надвиснат над иначе идиличните ни любовни отношения, не винаги става въпрос за някакъв спор или съвсем обикновено словесно спречкване. Тъй като често се случва да обидим партньора си без думи, а в повечето случаи и без ние самите да го осъзнаваме, в следващите редове ви предлагаме преглед на най-неприятните невербални фалове, които ни се случва понякога да допускаме.

Не винаги най-гръмогласните и шумни спорове са тези, които съсипват една любовна връзка. Често показваме с езика на тялото си (дали несъзнателно или пък съвсем целенасочено) какво точно мислим и чувстваме. Просто защото той съвсем самостоятелно има своето външно проявление – в мимиките, гласа ни и цялостната ни първична реакция във всяка една ситуация. И всичко това е почти невъзможно да бъде прикрито.

Освен това, човек не винаги е в състояние да комуникира вербално, но за сметка на това е способен да изпраща и получава всякакъв тип информация. Постоянно. Затова е и лесно да се създаде напрегната и неприятна ситуация с любимите ни хора и то без много, много да говорим.

Ето и „безмълвните” капани, които е добре да избягваме:

• Липса на контакт с очите

Ако избягвате погледа на вашия събеседник или съвсем умишлено игнорирате контакта с очите, то в повечето случаи изпращате ясен сигнал, че не желаете да водите разговор с него и че изобщо не искате никакъв контакт, поне в момента. А това само би обезкуражило и дори разочаровало вашия партньор.

• Мълчание

Няма друга форма на комуникация, чиято липса да бъде толкова разрушителна, както когато спрете да говорите с любимия. Навярно и вие самите се чувствате ядосани за нещо, но продължителното цупене и мълчание, ще имат негативен ефект върху другия – останал в неведение за собствената си „вина”. А и така, с всяка минута мълчание, той ще става все по-объркан и ядосан… Което със сигурност няма да доведе до нищо добро. 

• Разсеяност

Понякога има много малки, но изключително красноречиви доказателства, които разкриват, че не сте особено заинтересувани от вашия партньор и от случващото се в живота му. Както когато той ви разказва за своя натоварен и тежък работен ден, а вие продължите да разгръщате четивото си, без много, много опити да влезете в положението му. Или когато говорите по телефона, разсеяно да наблюдавате околните и да вметнете „Ооо, ако знаеш какви готини обувки видях”, докато той ви разказва нещо, което наистина го вълнува или тревожи. Всички тези, макар и на пръв поглед незначителни детайли, са външният израз на вашето безразличие и няма как да останат незабелязани и да не събудят основателна обида и дори тъга в човека до вас.

• „Пренебрежителен” език на тялото

Езикът на тялото е едно от най-мощните средства за комуникация, въпреки че повечето хора смятат за по-важно самото съдържание на разговора – според констатациите на световноизвестния мим Сами Молхо, около 80% от нашите реакции и решения са повлияни именно от невербалните знаци, които сме получили и едва останалите 20% се дължат на това, което всъщност ни е казано с думи. Ето защо по време на спор или на най-обикновен разговор, пренебрежителното ръкомахане, кръстосването на ръце и въртенето на очи, са ясни знаци за вашето несъгласие и развихрящото ви се лошо настроение. 

• Игнориране

Въпросът "Скъпа, видя ли момчето с розовия костюм?", последван от мълчаливото ви кимване. Такава съвсем обикновена за вас ситуация със съответната ви напълно безразлична реакция, може да нарани чувствата на любимия ви човек. Това е пример как изобщо не отразявате желанието за комуникация на вашия партньор с вас и то по доста пренебрежителен начин, негласно казващ: „Наистина не ми пука”.

Какво може да направите, за да не достигате подобен разрушителен момент в комуникацията с любимия човек?

Полезно ще бъде да анализирате своето собствено поведение. Който иска да получава положителни сигнали, трябва да се погрижи за своето поведение във всеки един момент, като внимателно съобразява своите най-първични реакции и думи и избягва всеки пренебрежителен знак, който може да изпраща към околните.