Изписани са десетки статии за това как да привлечем приятели в живота си, как да срещнем човека на мечтите си, да се харесаме на влиятелна личност, която да подпомогне кариерата ни… Всички тези съвети обаче са безполезни, ако не знаем как да запазим хората около себе си.

За да привличате приятели и внимание, не е достатъчно да сте позитивно настроени, да сте добре информирани по различни въпроси и приятни събеседници. Всъщност следващите малки трикове от ежедневието показват къде най-често бъркаме в създаването на връзки с околните. Ако желаете около вас да остават приятни и успешни личности, то опитайте се да изхвърлите тези досадни навици от живота и поведението си.

1. Правите си шеги с хора, които не познавате добре.

Възможно е шегата да предизвика смях от приятелите ви, но това да е само защото се опитват да скрият факта, че се чувстват неудобно. Шегите са хубаво нещо, но само ако са добре премерени и съобразени с хората около вас и средата, в която се намирате. За това е нужно добре да познавате публиката, пред която ги правите.

Много от отношенията между хората се разпадат в начален етап именно заради неуместна шега, която е засегнала една от двете страни. И тъй като ние си изграждаме представа за околните от първите няколко минути и часове на срещата ни, подобна обида, макар и неволна остава завинаги.

2. Ругаете на висок глас

Грубият език е нещо, което може да отблъсне всеки. Той кара хората да се чувстват неудобно и да дори да се срамуват, че са част от вашата компания в момента. Определено следващият път те ще се опитат да избегнат вашето присъствие.

Ругатните на публични места са белег на ниска култура и лошо възпитание. А понякога точно това са най-отблъскващите качества за едно ново приятелство.

3. Не сте толерантни

Всеки има право на своя версия за живота и света около нас. Не се опитвайте да накарате хората на всяка цена да повярват във вашата правота. Бъдете отворени към чуждите мнения и коментари.

Обсъждайте внимателно дадена тема, но без нападки. Оставете разговора да върви свободно, бе излишно напрежение. Ако сте прекалено настъпателни, няма да обедите другите във вашата правота, а ще загубите вниманието им.

4. Разкривате чужди тайни

Доверието е неделима и основна част от доброто приятелство. Ако вашите приятели не могат да ви имат доверие, помислете пак дали наистина можете да ги наречете такива. Веднъж проверили вашата коректност, приятелите ви ще останат такива докрай или повече няма да ви потърсят.

5. Искате цялото внимание за себе си

Всеки е попадал в разговор с човек, който сякаш изсмуква кислорода в стаята и налага само темите, които вълнуват него. Това е една от ужасните стратегии на живот, която отблъсква приятели и потенциални партньори.

За да не допускате тази грешка, в разговорите не проявявайте егоистични наклонности. Когато хората около вас говорят за техните радости и проблеми, не се опитвайте да насочите всичко към себе си.

Бъдете толерантни и дайте повод и причина на хората да изпитват наслада от компанията ви. Понякога това значи просто да приемете пасивната роля на слушател и да проявите емпатия.