Детската стая е една от най-важните зони в дома ви. В зависимост от това, как я направите, до голяма степен ще зависи и настроението на вашия малчуган, чувството му за комфорт и сигурност. Днес от Dama.bg ще ви разкажем как да избегнете най-големите грешки, допускани при проектирането й.

Първа грешка - Неправилно разположение

Препоръчително е стаята на детето да не се намира близо до входната врата, кухнята и хола. Това трябва да е пространство, отдалечено от постоянни източници на шум и звуци. Само така ще успеете да опазите здравия сън на детето си, а нервната му система – устойчива. Ако нямате възможност да разположите стаята на друго място, тогава е необходимо да звукоизолирате стаята му и по възможност да направите малко пространство пред вратата в детската, което бихте могли да използвате като гардероб.

Втора грешка - Недостиг на светлина

Децата са като цветя, следователно им трябва максимално количество дневна светлина. Ярката дневна светлина е от голямо значение: тя формира комфортна и топла атмосфера. Желателно е стаята да е с източно изложение, югоизточно или южно. Ако живеете в апартамент в града, то проблемът с недостига на слънчева светлина се решава лесно с подбора на цветова гама („слънчеви цветове”) в детската в комбинация с достатъчно количество осветителни тела.

Трета грешка - Крещящи цветове

Да, децата наистина обичат ярките цветове и дори неоновите цветове. Но, като не забравяме, че много от децата в днешно време страдат от хиперактивност, е препоръчително да избягваме подобен подбор на цветове за детската стая, защото така тя способства за излишна възбудимост. Ще бъде достатъчно да добавите само няколко ярки цвята, например при калъфките на възглавниците.

Четвърта грешка - Декориране в стила на любимо детско или филмче

Децата растат много бързо. И ако днес любимото детско на детето ви е "Спондж Боб", то утре той може да се възхищава на "Железният човек". Няма да успявате да предекорирате стаята на малчугана ви, ако следвате постоянно променящият му се вкус. Но плакат на любимия му герой или фигурки с неговото изображение бихте могли да подменяте дори всеки месец и то с лекота.  

Пета грешка - Подценяване на местата за съхранение на багаж

Още докато проектирате детската стая, трябва да предвидите всички възможни места за съхранение на багаж – рафчета, кутии, кошници, нощни шкафчета, етажерки и други. Децата имат повече вещи, отколкото всички останали членове от семейството взети задно. Ако не предвидите къде и как ще се подреждат вещите на детето, рискувате хаоса от играчки, дрешки, обувки, книги, спортни принадлежности и много други вещи да превземе дома ви. Ако стаята е малка, то се възползвайте максимално от пространството под леглото и от всички възможности на рафчетата и етажерките по стените.

 В интерес на истината детската стая е една от най-сложните за проектиране стаи в дома. За разлика от останалите стаи детската е многофункционална зона и често играе ролята на „дом в дома”. Без значение колко е голяма, в стаята трябва да има място за игра, за писане на домашни, за общуване с приятели.

Детето расте, променя се и ще бъде чудесно, ако още от самото начало имате представа, как ще се променя стаята му, като при това си остава функционална, удобна и все същата. Ако се консултирате с дизайнер, той е в състояние да предвиди всички тези изменения и да ви предложи оптимален план, при който бихте могли да реализирате всичките си замисли, с пълното одобрение от страна на детето ви.