Наричат ви „страшен мързел“? Майка ви все още се чуди как успявате да съществувате нормално с този ленив нрав и нежелание да се напрягате особено много за каквото и да било? Когато влезете в стаята, първо се оглеждате за стол? Всички се оплакват от стресирания си живот, докато вие гледате любимия си сериал за 10 път, без да сте свършили нищо важно днес? Спокойно, това има и положителни страни. Ето 5 от тях:

Засилва креативността

Исторически доказан факт е, че мързелът стимулира въображението. Когато не ви се вършат разни неща, но все пак те трябва да бъдат свършени все някак, изобретателността ви достига пикови равнища. Нищо не може да мотивира така човешкия творчески потенциал, както ленивата нагласа към живота. Ако не беше мързелът, още щяхме да перем на ръка и да експлоатираме невинни пощенски гълъби с цел комуникация помежду си. Слава Богу, че историята познава не един и двама големи мозъци, които достатъчно много ги е мързяло да се справят с живота си по традиционните начини, че човечеството в крайна сметка да прогресира.

Намалява стреса

Стига да си напълно окей с факта, че те мързи, животът придобива съвсем друг цвят. Всичко става розово, въздухът се диша по-леко. Гледаш работохолиците наоколо, които не могат една секунда да издържат, без да правят нещо и ти става леко мъчно. Хората хабят нерви и си тровят здравето в името на какви ли не активности, а ти просто си седиш и се наслаждаваш на мига с топло кафе в ръка, докато кръвното ти налягане поддържа стойности като по учебник. Навярно изкарваш по-малко пари, но поне не ги харчиш за хапчета и скъп алкохол, който да те отърве от ужасяващия трудов стрес. Всичко си е супер.

Помага да се фокусираш върху същественото

За разлика от хората, чието мото е „залудо работи, залудо не стой“, ти имаш далеч по-практични възгледи върху нещата от живота. Не се обременяваш с това да извършваш куп напълно безсмислени дейности и гледаш малкото мотивация за работа, с която разполагаш, да бъде впрегната в изпълняването на пълноценен и смислен труд. Ето защо много по-често мързеливият човек постига по-големи резултати в това, което прави, отколкото свръхактивния маниак. Защото просто не си разпилява енергията. Дори леглото му понякога да е разхвърляно. А и от това едва ли ще свърши светът. Поне не и неговия.

Прави те по-организиран

Точно защото те мързи да си усложняваш живота, склонността да поддържаш добро темпо на работа и ред в нещата наоколо става някак си естествен твой приоритет. Нямаш време и нерви да се офлянкваш със сложни схеми и претрупани графици, затова оптимизираш работата максимално и освобождаваш повече време за себе си. В синхрон с точка 4, това се оказва, че работи прекрасно за теб и вместо да си изостанал със задачите, защото те мързи, ти всъщност си ги отхвърлил по-бързо, лесно и ефикасно, отколкото това би се случило, ако обичаше да си зает денонощно, без значение с какво.

Зарежда те с нови сили

Хората се чудят как да си починат и кога, а ти просто си почиваш непрекъснато, защото мързелът е в душата ти и го изисква от теб. Само час нищоправене всеки ден се равнява на тримесечна почивка на самотен остров, без да води до депресия след края си. Когато мързелуваш активно, трупаш идеи и сили за нови начинания, които сбъдваш без особени усилия, защото главата ти е свежа, а мисълта – остра. Силите и енергията, които мързеливият човек генерира ежедневно са истинска благодат и не си струва да се лишаваш от тях в името на какъвто и да било механично извършван досаден труд.