Добрата новина е, че голямата любов съществува. Или я носиш, или не я носиш в себе си. Лошата е, че сме задръстени от прекалено много клишета по темата. Предварителни представи и очаквания за чудото, което трябва да се случи. Някои от тях са доста негативни и натоварващи. Има и втора добра новина: обикновено същите просто не са верни.

Ето пет заблуди за голямата любов:

Среща се веднъж в живота

Ако твърдиш, че си способна да обичаш само един човек, най-вероятно обичаш само себе си. Ако пък не си самодостатъчен темерут-егоцентрик, то сигурно имаш сърце за всички добри хора наоколо. Което значително увеличава шанса да се влюбиш повече от веднъж, два или три пъти в живота си. И добре, че е така. Ако всички изживявахме голямата си и единствена любов на 18 г., до 30 г. да сме умрели от скука...

Всичко е предопределено

Хубаво е да има известна доза романтичен мистицизъм и и щипка магия в интимните отношения, но да не ставаме чак суеверни. Със сигурност всеки човек, попаднал в живота на друг човек, има своята роля, предназначение и може да бъде от полза, независимо как се развива връзката с него. Въпреки това, не всичко е „писано да бъде така“, „изпратено от висша сила“ и т.н. Този тип разсъждения могат да те обрекат на дълги безперспективни напъни за запазване на обречена и изхабена любов. Кой иска това?

Никой друг няма значение

Де да ставаше така, че веднъж влюбени в един единствен човек, всички други изкушения на хоризонта да се изпаряваха като с магическа пръчка. За жалост обаче, хората не сме моногамни същества по природа и това да си като кон с капаци, вторачена само в един мъж, е малко като бомба със закъснител. Така де, по-добре да забелязваш и останалите живи същества наоколо, а защо не и да флиртуваш от време на време, съвсем невинно, отколкото след 5 годишна връзка да откачиш и изведнъж да прогледнеш. Тогава не се знае накъде ще те избие.

Ще те обича цял живот

Това наистина се случва и е прекрасно, но не трябва да се очаква като някакво задължително условие. Истинита е, че само родителите са тези, чиято любов е гарантирана. Всички останали могат да обърнат сърцето си в друга посока във всеки еидн момент. Особено, ако са приемани за даденост. Това, че някой ти е мъж, не значи, че ти е длъжен и ако не се трудиш ежедневно в посока на това да поддържаш огъня, той може и да угасне. Просто защото така се случва. И това не прави другия лош. Прави го просто човек.

Ще страдаш вечно, ако го няма

Глупости на търкалета. Всеизвестен факт е, че времето лекува всичко. Както и приятната компания на някой друг, който знае как да те разсмее. Драмите от типа на: „ще те обичам цял живот, ще мисля за теб всеки ден, ще страдам и ще умирам“ са ок, ако си на 16 г., но са доста излишни и абсурдни, ако си голям човек с трезва преценка за нещата. Колкото и да сте се обичали, разделите ли се, всеки продължава напред, а след 3 години се срещате на улицата и не, не си организирате спонтанна сватба, нито правите див секс в тоалетните на близкото заведение. Е, може би второто е все пак вариант. Но обикновено си казвате 5 приказки за времето и всеки си отива по задачки. Защото това не е роман. И слава богу.