Ако живееш сама или се чудиш дали да не го направиш, трябва да знаеш, че заедно с всички предизвикателства, които подобен избор носи със себе си, съществуват и много плюсове. Те далеч не са за изпускане. Чувството на самота доказано има малко общо с това да бъдеш физически сам, тогава когато се чувстваш добре в кожата си. Животът без роднини, мъж или съквартирант изобщо не е задължително обвързан с идеята за 40 котки, празни кутии сладолед навсякъде и препълнени пепелници в хола. Всъщност, изборът какво да спечелиш от собствената си самостоятелност, разбира се, е изцяло твой. Ето пет обективни причини да опиташ да живееш сама:

Научаваш много нови неща

В едно семейство задачките съвсем логично винаги са разпределени. Един готви, друг сменя бушоните. Когато живееш сама обаче, щеш не щеш, правиш всичко без постоянна чужда помощ – от пазара до уплътняване на фуги в банята. Какво толкова печелиш, ако се товариш с „мъжка“ работа ли? Ами, с времето това те учи, че няма неща, които не можеш да постигнеш сама, стига да го желаеш. Тази философия се пренася от бита в живота и ти става много по лесно да се справяш с трудности от всякакво естество.

Правиш си, каквото си искаш

Ходиш си чисто гола, бе да се тревожиш, че съквартирантката ти ще нахлуе всеки момент с някой си Жоро. Когато си решиш, разхвърляш, когато пожелаеш – подреждаш. Както на теб ти харесва. От друга страна се дисциплинираш и знаеш, че има неща, които не подлежат на отлагане вкъщи, тъй като ако не ги направиш ти, няма кой друг да ги свърши. Не се разглезваш и едновременно с това разполагаш с времето си, менажираш го, както ти е удобно, стига резултатът накрая да удовлетворява самата теб. Може да не живееш в перфектното жилище, но живееш в своето си местенце, с твоите енергия и почерк вътре. И това е прекрасно.

Винаги имаш свободен терен

Срещаш „любовта на живота си“ за пореден път в бара в петък вечер, излизате няколко пъти, имате нужда да се усамотите и това не е никакъв проблем, защото живееш сама. Друг е въпросът той не прави ли същото, по дяволите. Но ако случайно отговорът е "не" и това е „единственият недостатък“ на твоя принц – мечта – чудо голямо. Имате къде да се гушкате на спокойствие, без да правите специални план-график схеми за временно ползване на терен. Събрали сте се с приятели навън, но започва да вали, а не ви се ходи по барове? Няма проблем, може и на домашно. Вкъщи пак е свободно, елате повече.

Обвързваш се от любов и за удоволствие

Когато си с мъж, знаеш, че си го избрала, заради него самия, а не защото не ти стигат парите за самостоятелно покриване на наема. Както и да звучи това, истината е, че при много двойки битовият комфорт е основна предпоставка за „щастлив семеен живот“. Да имаш такъв обаче, без да си зависим от други лица, осигурява увереност в това, че връзките ти са непомрачени от неосъзнати дори от самата теб задни мисли, свързани с подслон, храна и сигурност. Всеки пак нека се обичаме преди всичко, пък кой плаща наема е друг въпрос.

Самоуверена си

Всичко изброено дотук те зарежда с подплатено и здраво самочувствие, което се усеща във всичко, което правиш и от всички, с които общуваш. Усещането да си добре в кожата си е нещо, което определя не само вътрешния ти свят, но комуникацията ти с другте. Много по-трудно се впускаш в безсмислени контакти, тъй като имаш свободата да избираш сама кой и кога да бъде близо до теб. Знаеш, че дори когато ти е трудно, това е част от играта и всички предизвикателства и неудачи, с които се сблъскваш в самостоятелния си живот, те усъвършенстват все повече и повече като личност, която е склонна да се обгражда с личности.