Спомняш ли си онзи епизод от „Приятели”, в който Рейчъл се изнесе от апартамента на Моника, за да отвори място за гаджето й Чандлър. Никога няма да забравя една сладка фраза, която и днес шеговито подхвърлям на свои приятелки тръгнали да се задомяват или да се местят при гаджетата си:

„О, милата, ще живееш с мъж!”

Не мога да забравя с какво искрено съжаление Рейчъл го каза на приятелката си? Двете се разплакаха сякаш се разделят завинаги. А на теб случвало ли ти се е да изпитваш подобно чувство – сякаш животът с мъж е някакво наказание? Представяш си любимия като Ал Бънди, който обикаля по слипове, яде пица и хвърля чорапи навсякъде. Или като съпругът на Шарлот от "Сексът и градът" с чаените торбички...

В живота на модерните жени съжителството с мъж има своето запазено място редом с други екзотични изтезания. И за жалост това все повече се рекламира в различни телевизионни предавания. 

Преди години, преди да заживея със съпруга си, имах същите притеснения. Предпочитах да държим 2 апартамента – един негов за уикендите и един мой за делниците. Всичко това, за да не се налага да затръшвам вратата на своята независимост точно, когато си я бях отвоювала от родителите си. В единия официално живееше той с повечето си дрехи– макар почти всяка вечер да спеше при мен. А другият беше моята моминска квартира, в която бях пълноправна господарка.

Тогава се страхувах да заживея с мъж. Виждам, че много от приятелките ми днес също изпитват подобен страх. За какво да се разделят с комфорта си, когато така им е толкова добре?

Днес, почти 5 години по-късно осъзнавам, че да живееш с мъж може да бъде много забавно и приятно. Ако знаех ползите, сигурно нямаше да отлагам толкова много. Ако и ти си в подобна ситуация и се чудиш дали да направиш промяна в живота си, като поканиш гаджето у дома, помисли над следващите няколко удобства от съжителството с мъж.

1. Вече има кой да отговаря за крушките и досадните битови задачи

Като независима жена, която живее сама или с приятелки, се научих да сменям крушки, да отпушвам канали, да сглобявам и разглобявам мебели, да нося тежко… и всякакви досадни и неприятни задачи по дома. За щастие, когато има мъж в къщата, всички тези ангажименти автоматично се прехвърлят на него. Както и някои други, които също не подхождат на физиката и сръчността на една жена.

Сега е достатъчно само да покажа повредата и вече друг се заема с разрешаването й. Да, понякога отнема повече време, понякога изисква напомняне, но дори най-безотговорният мъж взима нещата в свои ръце, когато мивката прелее (може малко да помогна) или когато не може в мрака на спалнята да открие зарядното на телефона си…

За да съм честна, ще призная, че проблемите с всички тези мъжки задачи се появяват само в началото на съжителството. След това забравяш как се завива крушка и тежките торби с боклук сами изчезват. Същото важи и за всички ремонти по колата, колелото или битовите уреди у дома. Дори когато мъжът не е професионален механик, когато се обърне към професионалист за помощ, ситуацията се разрешава за минути. За сравнение - на мен ми отнемаше половин час, за да обясня на специалистите, които подозрително ме поглеждат всеки път: „Ама това от къде го знаеш”.

2. Имаш си шофьор, бодигард и носач в едно

Модерните жени пият. Понякога повече от модерните мъже. И в такива моменти никак не е удобно да се шофира. Всъщност дори е изключено. Когато живееш с мъж, няма проблем да пиеш чаша вино. И без това той едва ли ще ти даде да караш колата му на връщане.

Освен това мъжкото присъствие у дома винаги е успокояващо. Преди време, когато бяха зачестили кражбите по домовете и живеех с приятелки, всяка вечер се случваше някоя да изпадне в паника, че ни нападат. А досадните проверки по домашния телефон от апашите бяха в състояние да ни накарат да се барикадираме със столове и саксии. С мъж всичко това вече е излишно.

Няма да обяснявам колко лесно е и пазаруването. Вече не мислиш как ще донесеш всички торби с покупки у дома. Вече да го мисли той...

3. Добрите хормони от прегръдките

Отдавна е известно, че прегръдките са най-добрият начин за подобряване на настроението. Те борят стреса, грижат се за производството на хормоните на щастието и без съмнение ни правят по-балансирани в ежедневието. Пробвай да прекараш само по 5 минутки в гушкане след тежък работен ден и вече се чувстваш нов човек.

Наблюдения сочат и друг странен ефект от съжителството с мъж – балансиране на женските хормони и по-лек период на ПМС. Представителите на силния пол изглежда ни въздействат така, че в компанията им тялото ни се чувства по-спокойно и хармонично. Природата си знае работата най-добре!

4. По-малки битови сметки, повече пари за обувки

Да живееш с мъж винаги значи да харчиш по-малко за битови сметки. Той винаги ще откликне на предложението да поема половината или дори по-голяма част от разходите за бита. И така имаш повече средства за капризите си. Освен това много модерни мъже днес приемат за нормално да отделят част от заплатата си за чистачка или икономка. Особено, ако са свикнали мама да не чисти след тях, да пере и глади ризите им. Така автоматично и ти се лишаваш от това досадно задължение и се сдобиваш с чист и поддържан дом.

5. Забавно е!

Да живееш с мъж значи, че винаги имаш компания, която при това едва ли ще се опита да те надприказва. Това не важи за нито една приятелка, която в най-добрия случай ще говори поне колкото теб. Случайно или не мъжете са създадени да изслушват. И могат да бъдат много добри в това…