Успехът на работното място не е късмет, нито случайност. Той е резултат от десетки безсънни нощи, раздаване на 100% и добро познаване на офис средата. Ето как да печелиш, когато другите губят.


По външния вид посрещат...

Лошият стил на обличане се забелязва веднага в офиса. Няма да открием топлата вода, ако кажем, че дрехите могат да саботират кариерата ти. Неподходящите комбинации от цветове, размери и модели със сигурност не работят в твоя полза, особено ако се целиш нависоко. В случай, че работиш в консервативна офис среда, не наблягай на аксесоарите, деколтетата и късите поли.

Кротко с аксесоарите!

Чистите обувки са най-важни за 50% от началниците. 18% биха приели добре "умното" куфарче, 15% - елегантен часовник и 8% - съвпадение между колан и обувки. Начинът, по който се грижиш за обувките си, показва как се грижиш и за работното си място. Шефът ти би се доверил повече на човек, който изглежда прилежно, стилно и елегантно.

Вечеря с клиенти

Служебните вечери са голям проблем за повечето жени. Трудно ти е да избереш какво да облечеш, за да не изглеждаш евтино, нито прекалено скъпо. Проучване показва какви са най-честите комбинации за този случай: 35% в полза на панталоните, роклите, ризите и спортното сако; 28% за костюма; 28% и за дънките в комбинация със спортно сако и само 8% за коженото яке, панталона и ризата. Ако лицето ти е кръгло, ти препоръчваме дългите и заострени яки. Сините и сиви палта са за предпочитане пред черните.

Покажи интерес, ентусиазъм и професионални умения

Ако искаш повишение, използвай всяка възможност да блеснеш. Има редица непредвидени ситуации, при които ти можеш да вземеш професионално отношение и да спасиш положението. Покажи кураж и не се притеснявай от вниманието, което предизвикваш. Интересът ти към проблемите на компанията скоро ще заработи в твоя полза. Важно е да се отличиш от останалите и то в положителна светлина. Давай интересни идеи, вложи творчество и проницателност, защитавай позицията си. Дори шефът ти да не е съгласен с теб, твоята смелост ще го впечатли.

Не спирай да се развиваш

Дори да си много добра в професията си, не спирай да трупаш нови знания. Винаги има какво да научиш, дори от хора, които подценяваш. Ако разчиташ само на постиженията си до момента, скоро ще започнеш да губиш скорост. Конкуренцията навсякъде е голяма и изисква да тичаш наравно с нея.

Обстановката в България не е много позитивна откъм работа, но всеки получава шанс. Дали ще се възползваш и ще го грабнеш, зависи само от теб!