Приятната работна атмосфера играе ключова роля за добрите ни резултати. Няма как да се чувстваме концентрирани и ползотворни обаче, ако имаме неприятни и досадни колеги.



Добрите колегиални отношения са необходимост, но понякога се превръщат в мисия невъзможна. Dama.bg ще ви помогне да се справите с най-тежките офис личности. 

Мрънкало
Този тип колеги не спират да се оплакват от какво ли не през цялото време. Всички лоши неща винаги се случват на тях, или поне те така смятат. Докато вие се опитвате да свършите нещо полезно, мрънкалото не спира да се жалва. Всъщност, става въпрос за досаден монолог, защото вие нито се включвате, нито слушате.  
Съвет: Ако имате такъв колега, му кажете учтиво, но твърдо, че нещата не са толкова лоши. Споделете, че и вие си имате проблеми, но не намирате за нужно да ги коментирате в офиса.

Клюкарката
Тя знае поне по една история за всеки колега и не спира да ги разкрасява. Непрекъснато се опитва да ви накара да клюкарствате и на моменти дори успява. Без да се усетите, казвате неща, за които по-късно съжалявате. Ето защо е важно да стоите далеч от всички клюкари в офиса.
Съвет: Кажете, че ви е неудобно да коментирате колегите зад гърба им и сложете край на разговора.

Бъбривката
Тя чувства необходимост да говори през цялото време за какво ли не. Няма проблем да ви разкаже най-подробно сексуалния си живот, въпреки че се познавате бегло. Бъбривката е истински офис дразнител, особено ако се опитвате да си вършите съвестно задълженията.
Съвет: Преди да сте започнали да се прозявате, докато тя ви бомбардира словесно, я прекъснете с думите: "Хей, нека да си поговорим по време на обяд."

Кучката
Тя не спира да прави саркастични коментари, да прецаква колегите си, дори да се подиграва. Чувството й за хумор е страховито, а комплиментите й - пълни с ирония.
Съвет: Стои далеч от нея, защото никога не знаете кога ще ви забие нож в гърба.

Използвачката
Смисълът на живота й е да се възползва от околните, като самата тя не дава нищо от себе си. Винаги минава метър, когато събирате пари за подарък на колега, но държи тя да получи такъв.
Съвет: Не ставайте дребнави, но и не позволявайте да ви използва.