Френският дизайнер Ив Сен Лоран е роден на 1 август 1936 година. Жизненият му път приключва на 1 юни 2008.

Работата на дизайнера може да бъде наречена и „изкуство“, тъй като той намери начин да комуникира чрез дрехите, да вдъхновява и да извисява.

Нека си припомним 8-те урока по стил, на които ни научи Ив Сен Лоран.

1. „За да изглежда красива една жена, са ѝ необходими черен пуловер, черна права пола и мъж, който да я обича.“

Според дизайнера черният цвят е цветът на елегантността. Именно той е виновникът за издигането на черния цвят в култ.

2. „Дори и най-изисканото облекло се нуждае само от капчица парфюм. Той добавя чувство за завършеност, чар и примамливост.“

Дизайнерът никога не е бил почитател на големите аксесоари. Той най-често залагаше на чифт слънчеви очила с широка черна рамка.

3. „Често съм казвал, че ми се иска аз да бях измислил дънките.“

Не е тайна, че дънките бяха слабост на дизайнера. За тях той казва: „Те имат излъчване, притежават секси визия и простота.“

4. „Дамските панталони трябва да бъдат женствени, те трябва да прилягат на фигурата ѝ, за да скрият или да подчертаят определени извивки.“

Ив Сен Лоран е един от първите дизайнери, които превръщат част от типично мъжките дрехи в годни и за женския гардероб.

5. „Модата идва и си отива, но стилът е вечен.“

Дизайнерът винаги е казвал, че за него стилът е най-важен. Не можем да се обличаме в ежедневието като на модно ревю, но трябва да спазваме собствен стил.

6. „Любовта е най-добрата козметика, но козметиката се купува по-лесно.“

Според дизайнерът няма смисъл да търсим щастие в любовта, тъй като тя може да бъде нещастна и краткотрайна. За сметка на това, красивият гардероб и грижата за себе си могат да ни помогнат да открием човека за нас.

7. „С годините разбрах, че най-важното в една рокля е жената, която я облича.”

Ив Сен Лоран смята, че не е важно просто да носим дрехи, а да сме уверени в себе си и винаги да проявяваме нашата индивидуалност.

8. „Обличането е начин на живот.”

Дизайнерът споделя, че изпитва физическа болка, когато види жена, която е жертва на модата. Той смята, че всяка една дреха може да се превърне в произведение на изкуството, ако се носи както трябва.