Леля ми е най-стилната жена, която познавам. И като използвам думата леля за нея, никак не съм коректна. Държа да подчертая, че тя няма нищо общо с масовото схващане за жена на тази възраст. Все още изглежда на не по-вече от 35 (няма да издавам истинската й възраст), млади гаджета й се лепят като мухи, неженена е, пътешественик, почитател на хубавите книги, спортна и слаба… Истински пример за това как може да изглежда една независима жена без възраст.

През годините се научих на няколко златни правила за стил от нея. Такива, които една майка рядко ще предаде на дъщеря си. И не защото майките не са пример за подражание. Но силно вярвам в една фраза: „Ако някой ме прегръща като мама, позволява всичко като баба, значи леля е дошла”. Ето и прекрасните правила за стил на моята леля.

1. Тенденциите са за хората без личен стил – бъди себе си!

Изумявала съм се как леля ми винаги умее да е стилна, дори без да се налага да следва тенденциите. В гардероба й има вечни тоалети - такива, които да облека и след 10 години пак ще са на мода. Стилът й в никакъв случай не е базов, но класическите кройки и материи са на почит.

Важното за нея е не да си заринат с дрехи, а да имаш такива, които да ти пасват – на тена, фигурата и навиците ти. Например, леля не обича високите токове. Но ако погледна в гардероба й има фантастични сандали с дебело токче и такива на платформа. Удобни, красиви и вечни.

2. Намери си акцент!

Дори с най-обикновената си черна рокля, с пусната коса и семпли обувки, леля винаги се забелязва в тълпата. Каква е тайната й ли? Има своя запазена марка – червило с цвят рубин. При това попито със салфетка, така че да не стои ярко и фрапантно.

Да бъдеш себе си в облеклото, значи да имаш запазена марка. Нейната е червилото, което на фона на всичко семпло и изчистено, хваща окото и я превръща веднага в най-стилната жена на събитието.

3. Осмели се!

Леля ми не е ексцентрична. Рядко си купува дрехи с причудливи шарки, кройки или елементи. Но в гардероба й има поне 3 артикула, които я правят различна всеки път. Да се осмели да носи нещо, което не би отивало на никой друг освен нея, е не само проява на характер, но и на сила. Силата да се осмелиш да си различен и да угодиш първо на себе си.

4. Не казвай – това е недостъпно!

Леля ми не е човек с много високи доходи. Но за нея думата недостъпно е неприемлива. Никога няма да си поръча храна в заведение, което й изглежда мръсно, само защото е евтино. Ще предпочете солети. Същото е и с дрехите. Малкото е повече. Качеството е по-важно от количеството. Етикетът е без значение. Важно е какво стои зад него.

5. Инвестирай в преживявания, не в дрехи!

Един от любимите ми уроци по стил, които имам от леля е свързан с пазаруването. Тя никога не си купува повече дрехи, отколкото й трябват. Предпочита да харчи парите си за преживявания.

„Едно момиче може да се облича отгоре до долу в скъпи тоалети, но това няма да я направи стилна. Но какво ще откриеш в очите й? Това там се трупа с пътешествия, книги, срещи. Това е личният й стил! Ето в него инвестирам”, би казала тя.