Моята майка е невероятна. Да, осъзнавам, че всеки от вас също мисли така за своята. Но моята майка е истински супергерой – поне за мен.

Тя е отгледала 3 момичета в най-тежките икономически години в България, започна късно кариерата си, а днес е много по-успешна в нея от много от връстниците си. И въпреки всичко това не забравя кои са важните неща в живота.

В последните години започнах тайничко да наблюдавам мама. Така попаднах на уроците, които днес искам да споделя с вас.

1. Никога не е късно да започнеш от начало.

Много от нас се страхуват да сменят работата си, образованието или дори местоживеенето си. На 30 се чувстваме стари да сменим попрището си и да последваме някоя наша мечта.

Когато беше на 40, мама изненадващо реши да зареже работата си като заместник директор в училище и да поеме по нова посока. Беше рисковано време – децата й бяха поотраснали, имаха нужда от по-голяма финансова подкрепа, но тя не се уплаши от това. Скочи смело в предизвикателството и днес бере плодовете на това свое решение – има работа, която я удовлетворява и кара да се развива всеки ден.

2. Не спирай да учиш.

На 50 мама продължава всеки ден да чете, чертае схеми и да учи нови езици. За нея няма предел на знанието. Това я прави много по-гъвкава и приспособима.

Дори когато бе в училище като преподавател, тя преговаряше уроците си и се готвеше за представянето им пред учениците. Това я научи как да се представя пред публика, как да контролира емоциите и реакциите си.

3. Не пренебрегвай семейството си.

Празниците са един от най-важните моменти в годината за мама. Защо? Не, не е заради богатите софри, подаръците и суматохата. За нея празникът е повод да се съберем всички от различни краища и да споделим малко време заедно.
Мама е моят пример за успешна в кариерата си жена, но това не я прави по-малко грижовна към нуждите ни. Дори напротив. В желанието си да зарадва любимите хора и да им покаже колко държи на тях, тя се старае да задоволи всичките им капризи.

Винаги когато съм имала нужда от подкрепа, мама е насреща. Понякога дори сама го усеща като с телепатия. Обаждала ми се е в моменти, в които само и една нейна дума, може да разсее облаците около мен. И това е безценно…

4. Не харчи повече, отколкото имаш

Майка ми не е пресметлива. Дори напротив – изключително е щедра. Но добре съзнава стойността на парите и колко зависими сме от тях за оцеляването си. Това, на което ме научи, е винаги да имам под ръка малък запас. Нямате представа колко пъти това ме е избавяло от затруднения.

Пестенето пари на младини не е никак лесно. Но пък и не е задължително сумите да са големи. В крайна сметка живеем сега и се наслаждаваме на живота си сега. И все пак благодарение на нея се научих, че е важно да се придържам към умерени харчове – не повече отколкото изкарвам.

5. Няма проблеми, а само възможности

Първият ми личен провал бе, когато на 14 не постъпих в „елитна” гимназия. За мен това бе огромен шок. За родителите ми също. Всички бяха свикнали, че у дома аз съм умната.

Мама беше първият човек, който се свести след голямото ми разочарование. И откровено ми сподели, че тя също е преживяла провали в живота си – двойки, разбити мечти, провалени очаквания. Но на никое от тези неща не е гледала като проблем. Всяко е било възможност да научи нещо ново за способностите си. И познайте. След този миг никога не съм се страхувала от провалите. Защото дори те са помогнали на моята майка да стане супергерой!