Избирането на количка за вашето мъничко съкровище може да се превърне в истинска наука. Всички знаем, че на първо място е безопасността на бебчето, която е приоритет за всеки родител. След като се уверите, че количката, на която сте се спрели, е с 5-точково закопчаване, бебчето не може да се заклещи някъде в нея и спирачките на превозното средство са достатъчно добри, все още има няколко въпроса, на които е добре да си отговорите, преди да направите финалния избор.

1. Къде ще използвам количката?

Всяка майка има различен начин на живот и количката задължително трябва да отговаря на ежедневието й. Ако нямате личен автомобил, е добре да се спрете на компактна количка, която е удобна за градския транспорт. Ако пък ежедневно пътувате с кола, непременно проверете размерите на количката в сгънато състояние и тези на багажника ви. В този случай задължително ще ви трябва и столче за кола, така че най-добре се спрете на комбиниран вариант.

Преценете добре дали ще бъдете и по-скоро градски тип мама или искате да отгледате детенцето си сред природата. За града ви препоръчваме да се спрете на количка с въртящи се колела, която е по-лесно маневрена. Имайте предвид, че за разходка в парка или планината е добре количката ви да бъде снабдена с фиксирани колела. Ако пък искате да бъдете подготвени за всяка настилка, просто се спрете на количка с въртящи се колела, които при нужда могат да бъдат фиксирани.

2. Колко лесно се чисти количката? 

Детенцето ви ще прекарва голяма част от първите си годинки в количката си, така че тя неминуемо ще се изцапа. Затова е добре тя да има подвижни части, което прави поддръжката по-лесна. Хубаво е и да се спрете на количка с по-тъмен цвят, за да не изглежда тя неподдържана веднага, щом я почистите.

3. Колко място за съхранение има тя?

Всеки малчуган има много багаж, който е необходимо да вземете с вас навън – играчки, шишета, нещо за хапване и какво ли още не. Освен това със сигурност ще ви трябва място за собствения ви багаж или покупки, затова е по-добре да се спрете на количка с достатъчно пространство за съхранение на вещи.

4. Какви аксесоари мога да взема за количката си?

Някои аксесоари, като поставката за чаша, например няма да ви бъдат от изключителна важност, добре е обаче да можете да добавите покривало за защита от дъжд и дори чадърче за предпазване от силните лъчи.

5. Колко тежи и мога ли да я бутам с една ръка?

Замисляли ли сте се колко често ще бъдете сами с вашето детенце и ще трябва сами да се справите с количката. Повечето съвременни колички са доста леки, когато са празни, но  преди да си купите такава, имайте предвид, че щом ги натоварите ще станат много по-тежки и в този случай дори и няколко килограма ще имат значение. Ако искате да сте сигурни, че ще успеете да носите количката, просто я напълнете с няколко допълнителни торби и се опитайте да я вдигнете.

Ще бъдете изненадани колко често ще ви се налага да бутате превозното средство на своя малчуган с една ръка, дали ще държите телефон, чадър или просто торби, добре е да можете да го правите, за да улесните ежедневието си.

Голямо разнообразие от детски колички, които ще задоволят всички ваши очаквания и изисквания можете да откриете на сайта на Baby.bg