Интимната хигиена има свои правила

Още от крехка възраст се учим винаги да мием ръцете си преди хранене, зъбите – преди и след ставане от сън и т.н. Но специално за дамите има и някои допълнителни правила, засягащи интимната хигиена. Може да не ни се иска да се занимаваме и да мислим и за тях, но не ги ли спазваме цистит или влагалищни инфекции ще ни преследват дотогава, докато не започнем да ги прилагаме. Ето накратко за какво става дума:

1. Измиване. Задължително поне веднъж дневно, особено след изхождане и преди секс.

2. С какво да се мием? С вода, разбира се и специално създадени препарати за интимна хигиена. Не се подвеждайте по ароматизираните продукти – те често провокират алергии и дразнене.

3. Подсушаване. Винаги ползвайте отделна кърпа за подсушаване на интимната област след измиване.

4. Използване на тоалетна хартия или мокри кърпички. Създайте си навик да се избърсвате само в една посока и тя е: отпред – назад. Както сухата, така и мократа кърпичка се използват само за едно избърсващо движение. В никакъв случай за 2 или 3 избърсващи движения.

5. Бельо: бикини, прашки или боксери. Ако имате вземане – даване с цистит или вагинали инфекции, избягвайте прашките. Те много лесно вкарват бактерии там, където не им е мястото – в уретрата или влагалището, и така стават невинна причина за цистит или вагинални оплаквания. И още нещо – естествените материи (памук) са най-добрият избор. Нека не ги игнорираме като „демоде“, те са спасение за момичетата с чести гъбични инфекции и цистит.

Все пак, ако се появи парене при уриниране и често трябва да посещавате тоалетната, то това вероятно е цистит. Още при първите симптоми, докато се колебаете дали да посетите лекар, изпийте 2 таблетки Уринал Акут. Изпробвано бързо помага – без да вреди. Ще го намерите в аптеките без рецепта, а също и тук.

Повече за това как да разпознаете цистита, вижте тук.