Всеки от нас без значение какъв живот води, без значение до колко е организиран и подреден, в даден момент си прави списък с неща, които да направи, места, които да посети, неща, които да притежава до даден определен момент от живота си. Правим това от много малки. Когато ни попитаха какви искаме да стенем, когато пораснем, ние винаги имахме готов отговор. Имаме представа за това  какъв живот искаме да водим след 10, 15 или 20 години. С течение на времето тези отговори се видоизменят и започват да конкретизират малко повече именно от тези списъци, които, ако изпълним, се доближаваме до целта си: да бъдем щастливи и удовлетворени от живота, който водим. 

Въпреки всичко, има някои неща, които ще променят коренно живота ни към по-добро, ако ги изпълним. Ето 50 от тях: 

1. Пътувайте с приятели: пътешествията с приятели, без крайна цел и посока,  са едно от най-зареждащите неща в живота. Трябват ви само пълен резервоар, малко пари и много добро настроение. И не забравяйте, не се доверявайте на всеки, когото видите и не влизайте в изоставени сгради. 

2. Посетете всички седем континента: от Великата китайска стена на изток, до Южна Америка на запад, посещаването на всички континенти ще ви обогати емоционално, ще научите много нови неща, ще видите много интересни и различни места. И не забравяйте, Антарктида също е континент. 

3. Живейте в друга държава: Едно е да посетите чужда държава на екскурзия, съвсем друго е да отидете да живеете там. След 1-2 седмици ще усетите как започвате да се превръщате в неин гражданин и да придобивате навиците на местните. 

4. Спете под звездите: Освен, ако не сте изгонени от вкъщи, това може да бъде едно от най-зареждащите преживявания в живота.

5. Гледайте всички онези филми, за които толкова се говори: да, някои може да ви се сторят глупави, но други може да ви харесат. Не си правете заключения, преди да ги изледате. За идеи, можете да проследите класациите ТОП 100 във филмовите сайтове.

6. Прочетете всички онези книги, за които всички говорят: прочетете точка 5, като замените филми с книги. 

7. Направете нещо собственоръчно: няма по-голямо удовлетвоение от това да изградите нещо от парчета. Да, можете просто да си го купите, но така няма да се чувствате като майстор, изобретател и гений едновременно.

8. Победете някой свой страх: да, всеки от нас се страхува от нещо (или от много неща), но не можете да прекарате живота си, позволявайки на страховете да ви ограничават. Затова, опитайте се да преодолеете поне един от своите страхове.

9. Научете чужд език: говоренето на чужд език ви дава свобода. А и имате допълнително оправдание да пътувате. Трябва да упражнявате езика.

10. Дарете косата си: искате някаква промяна с прическата си? Отрежете косата си и я дарете за направата на перуки за онкоболните. Промяната ще се отрази добре на самочувствието ви, а и ще направите добро дело за човек в нужда.

11. Изключете се: Една седмица без интернет, телефон и социални мрежи? Звучи ви невъзможно, но това е защото не осъзнаваме колко ни пречат днешните технологии. Чудите се какво да правите тази една седмица? Има достатъчно книги за четене, места за посещение и приятели, с които само си пишете във Фейсбук. 

12. Посетете спортно събитие: Да бъдете част от тълпа крещящи фенове зарежда с ударна доза адреналин и не може да се сравни с нищо.

13. Участвайте в маратон: същото като точка 12, само дето вие ще сте спортуващият и ще сте част от отбора, чиято цел е единствена: да стигне до финала. 

14. Станете доброволец в обществен стол: Но не го правете по Коледа или Великден, когато всички решават, че трябва да бъдат добри. Направете го, през друго време, просто ей така, безкористно, за да помогнете на хора в нужда. 

15. Организирайте Коледно парти: това е един от моментите, в който ще се почувствате като възрастен човек. От една страна ще съберете близките си на парти, от друга след това ще се занимавате с чистене и мръсни чинии.

16. Осиновете животно: вместо някое породисто куче, което ще ви струва стотици, посетете някой приют. Там има много не толкова породисти животни, които също се нуждаят от обич и грижа. 

17. Яжте нещо, което не обичате: опитайте нещо, което не обичате. Много често, нещата, които не харесваме да ядем са ни внушени от детството, когато са ни карали да ги ядем насила. Сега, години по-късно опитайте отново, може пък да ви хареса. Ако не, просто ще се погнусите малко и ще ви мине. 

18. Научете ново умение: винаги сте искали да се научите да свирите на пиано или да плетете? Няма по-подходящо време от сега.

19. Срамното натискане: всеки от нас има (или би трябвало да има) такава нощ, в която се натиска с възможно най-неподходящия човек. Да, за момента може да ви се струва ужасно срамно и да съжалявате горчиво, но след време това ще е повод за забавни разкази и много смях.

20. Спете на място, обитавано от духове: с приятели разбира се... и с камера. 

21. Стойте будни 24 часа: интересно е да видите как ще се промени поведението ви, след като не сте мигвали през последното денонощие. 

22. Посетете парти, което е съботирано от полицията: ако вие го организирате, още по-добре. 

23. Попаднете в ареста: не става въпрос за някое тежко провинение, а за някое леко престъпление, като секс на обществено място или шумно поведение. Разбира се ще излезете невредими от там и ще имате страхотна история за внуците си за това "Как баба влезе в затвора за един ден".

24. Покорете връх: не е нужно да се катерите на връх Килиманджаро. Дори да изкачите върха на някоя малка планина, това ще ви накара да се почувствате като господар на света.

25. Плувайте в океана: на пръв поглед това не е кой знае какво постижение, но замислете се - не всеки има тази възможност. За това, ако сте от тези, които сте слушали за него само в училище, постарайте се да го видите и да се гмурнете в него поне веднъж в живота си.

26. Спете на плажа: огън, добра компания, наблюдаване на звездите, бриз, който гали лицето и безценната възможност да видите слънцето, срамежливо подаващо се на хоризонта сутрина. 

27. Пилотирайте самолет: добрата новина е, че има такива, които могат да се управляват дори само след един урок (естествено с инструктор), а къде, можете да намерите в интернет.

28. Заровете капсула на времето... и я изровете след известен период: да, във времето на технологийте можете просто да запазите мислите и снимките си на виртуален облак с информация и да се връщате към тях всеки път, когато поискате. Но? Капсулата на времето ще ви накара да се почувствате като истински откриватели, намерили ценна информация за миналото.... собственото си минало.

29. Отидете на курс за правене на коктейли: това ще ви направи душата на всяко парти, а и какво по ценно от това да знаеш как да си приготвиш съвършеното мартини.

30. Организирайте парти с коктейли: след като се научите как се правят готини коктейли, организирайте парти, на което да представите новото си умение на приятелите си. И задължително снимайте. Това ще бъде една запомняща се вечер.

31. Плувайте голи: голотата не е нещо, от което да се срамувате. Напротив, почувствайте се като първобитен човек като поплувате както майка ви е родила. Направете го на място с течаща вода, в реката или в морето.

32. Огледайте си растение: не просто някакво растение, а такова, което може да се яде. Ако нямате достатъчно място, за да си посадите свои собствени зеленчуци, то пробвайте с подправки. 

33. Избягайте от работа: най-хубавата работа е тази, която ни носи удовлетворение, щастие ... дори и в тези моменти, понякога ни се приисква да изчезнем. Е, в това няма нищо лошо. "Разболейте" се за ден, и правете нещо друго, за което отдавна копнеете. Но, само за ден!

34. Посетете някой луксозен имот: ще се почувствате едновременно депресирани и вдъхновени. Дано второто е повече. 

35. Проучете семейството си: няма нищо по-забавно от това да изучавате корените си. От къде сте произлезли? Какви са били пра-пра-пра родителите ви? Със сигурност ще откриете интересни неща. 

36. Оставете бележка на непознат: напишете нещо мило (като например "Ти си красив") на малко листче и го залепете на случайно място. Така някой непознат ще го намери, прочете и ще се усмихнне. Щастието е щастие, когато е споделено...

37. Дарете кръв: защо да не помогнете.

38. Проучете се: напишете името си в Гугъл, за да видите какво ще излезе. 

39. Повозете се в лимузина. Така поне за миг ще се почувствате като всички звезди в Холивуд.

40. Изгледайте всички филми за Джеймс Бонд: интересно е да проследите филм, който се прави през последните 50 години. С различните декори, истории и актьори. 

41. Капсула за сън: това е капсула, в която човек лежи в солена вода с телесна температура и се използва за медитация. Какво по-вълнуващо от това да останете на саме със себе си.

42. Дайте обяда си на бездомен човек: често не осъзнаваме колко много имаме. Дарявайки обяда си на някого, на когото не му се случва често да се храни с нормална храна, ще ви подържи гладни до вечеря, но ще се чувствате сити от направеното добро дело.

43. Участвайте в бой с кал: събудете детето в себе си. Боят с кал е мръсен, лепкав и много много забавен. Плюс бонус: калта е полезна за кожата.

44. Протестирайте: няма нищо лошо в това да изразите гласно мнението си, над въпрос, който живо ви интересува. 

45. Караоке: поне веднъж в живота си трябва да пеете пред публика. Така ще имате възможността да изпълните люимото си парче и да се преборите със страха си от публика. 

46. Отидете на гадателка: Просто ей така, за да разберете какво ще ви се случи (според картите, боба или кафето).

47. Плувайте под водопад: още един начин да покачите адреналина си и да се почувствате истински живи.

48. Шофирайте: почувствайте свободата на шофирането без посока и крайна цел. И не говорете със съмнителни лица по пътя. 

49. Наблюдавайте звездите: с телескоп. 

50. Следвайте мечтата си: Без значение дали малка или голяма, трябва да се постараете да постигнете поне една от мечтите си, преди да напуснете този свят. Напишете книга. Открийте мечтаната работа. Намерете сродната си душа. Никога не спирайте...