Екипът на Dama.bg ще ви разкрие 50 приложения на солта, които несъмнено ще ви бъдат от полза!

1. Изчистване на остатък от цветя във ваза
Щом веднъж вашият красив букет си е отишъл, "сувенирът", който оставя след себе си, не е от типа напомняне, който искате: находища на минерали в интериора на вазата. Достигайки вътрешността на вазата, натъркайте зацапаното място със сол, след което измийте с вода и сапун. Ако ръката ви не се побира вътре, напълнете вазата със силен разтвор от сол и вода, разклатете я или измийте с четка, и я изплакнете. 

2. Изчистете изкуствените цветя
Можете бързо да освежите изкуствените цветя, независимо дали са от автентична коприна или по-често срещания вид от найлон, като ги поставите в хартиена торбичка с ¼ чаша сол. Разклатете внимателно торбата няколко пъти и вашите цветя ще се появят толкова чисти, колкото са били в деня, в който сте ги купили.

3. Задръжте изкуствените цветя на мястото им
Солта е страхотно средство за задържането на изкуствени цветя в подредбата, която искате. Напълнете една ваза или друг контейнер със сол, добавете малко студена вода и подредете вашите изкуствени цветя. Солта ще се втвърди, а цветята ще си останат там.

4. Нека плетивата да изглеждат като нови
Плетените мебели могат да пожълтеят с годините от излагането им на слънце и други фактори. За да запазите естествения външен вид на плетивата, разтъркайте ги с твърда четка, натопена в топла солена вода. Нека парчето да изсъхне на слънце. Повтаряйте процеса всяка година или на всеки две години.

5. Дайте на метлите дълъг живот
Новата сламена метла ще се запази по-дълго време, ако се накисва в кофа с топла солена вода. След около 20 минути я извадете и я оставете да изсъхне.

6. Лесно почистете камината
Когато сте готови да се оттеглите през нощта, но огънят в огнището все още е нажежен, потушете пламъците със сол. Огънят ще изгори по-бързо и ще си имате работа с по-малко сажди, отколкото ако го оставите да тлее. Почистването също е по-лесно, защото благодарение на солта, пепелта и остатъка се събират по-бързо.

7. Направете свой собствен месинг и мед за полиране
При излагане на елементи за притъпяване на месингови или медни предмети, няма нужда да купувате скъпи почистващи продукти. За да излъскате свещниците или за да премахнете зелените петна от медните съдове, пригответе паста като смесите равни количества сол, брашно и оцет. Използвайте мека кърпа, за да разтриете елементите със сместа, след което изплакнете с топла сапунена вода, полирайте и ги върнете обратно към първоначалния им блясък.

8. Премахнете виното от килима
Ужас! Няма по-лошо от червено вино, разлято върху бял килим. Но за вас има надежда. Първо, докато виното е все още мокро, налейте малко бяло вино върху него, за да се разреди цвета. След това почистете мястото с гъба и студена вода. Поръсете района със сол и изчакайте около 10 минути. Сега почистете с прахосмукачка цялата бъркотия.

9. Почистете мазните петна от килима
Знаем, че щом той гледа футбол от дивана, това ще доведе до мазни петна от чипс върху белия килим. Е, преди да го убиете, добавете 1 част сол към 4 части спирт и започнете да търкате усилено върху петната, като внимавате търкането да става по посока на естествения растеж на мъха. Или по-добре оставете той да го направи. После може да го убиете.

10. Премахнете водните знаци от дървото
Водните знаци, оставени от чаши или бутилки на дървената маса, наистина се открояват. Накарайте ги да изчезнат, като смесите 1 чаена лъжичка сол с няколко капки вода, за да се образува паста. Внимателно разтрийте сместа върху кръга с мека кърпа или гъба и продължете докато не се махне. Възстановете блясъка на вашите дървени мебели, нанасяйки специален лак.