Невероятно, но факт: дехидратацията може да ви откаже от секс. Ако усетите, че губите желание в спалнята, но не можете да разберете защо, обвинете дехидратацията.

„Как мога да се дехидратирам?”, може би ще попитате. „Никога не съм чувствала жажда.”  Жаждата е само един от признаците, чрез които тялото ви казва, че е дехидратирано. Има много други начини, по които може да ви сигнализира – включително и нежелание за секс.

Дехидратацията е сериозен проблем – когато не сте напълнили водния резерв на тялото си, чувството на жажда е един от последните признаци, които то дава, преди да започне да отмъщава. Ако усещате устата си суха или лепкава, мускулите ви са по-уморени от обикновено, ако имате суха кожа и ако не помните откога не сте посещавали тоалетната – то със сигурност тялото ви ви хвърля ръкавица в лицето.

Дехидратацията може да доведе до сухота на влагалището, умора („Не днес, скъпи”), главоболие (класиката никога не излиза от мода) и раздразнителност. Иначе казано, сексът определено няма да ви е в кърпа вързан тази вечер.

“Добрата хидратация е важна за женската сексуална реакция - отчасти, защото може да бъде природен лубрикант, а също и защото спомага за по-лесното достигане до оргазъм”, разказва сексоложката Патриша Джонсън. Освен това дехидратацията означава достигането на по-малко кислород до вашите полови органи .

Много вероятно е да сте дехидратирани и да не го знаете. Точно сега. Изследванията сочат, че 75% от хората са непрекъснато дехидратирано, без да го осъзнават, така че ви препоръчваме да наблегнете на водата колкото се може повече.

Хидратация...

Ключът е постоянно да хидратирате тялото си, през целия ден. Въпреки, че всеки човек е различен, според проучванията 1,5 л вода дневно (около 6 чаши) е количеството, което прави организмът щастлив.

Освен това, не очаквайте сексуалността ви да бъде „излекувана” само след няколко глътки вода. Отнема време хидратацията да достигне до тялото на вътреклетъчно ниво. Започнете хидратацията около 12 до 24 часа преди секс и пийте най-малко по една чаша вода на определени интервали през целия ден.

Как да разберете дали сте достатъчно хидратирани? Проверете урината си: ако е по-тъмна, се нуждаете от още вода. Ако е ясна, бледа или с цвят на слама – отпразнувайте хидратацията си. А за всеки час интензивна дейност (между чаршафите... и не само), пийте по още един литър (4 чаши) вода.

И за цялото нещо с главоболието...

За тези от нас, които редовно си отказват секс, заради главоболие – то често е сигнал, с който тялото ни предупреждава, че е дехидратирано. Веднага изпийте солидна чаша вода и след 20 минути трябва да сте като нови и в състояние да се съсредоточите върху най-приятните занимания, които сте планирали!