Всички знаем колко е трудно да устояваш на изкушението на храната, особено ако си навън. По цял ден се налага да подминаваш газирани напитки, сладоледи, пица, чипс... но след време огладняваш и се предаваш пред нещо, което отлично знаеш, че не трябва да ядеш.

Друг път волята ти е по-силна от изкушенията и си взимаш хубаво, здравословно ястие. Но след втората хапка усещаш, че у теб се надига вълчи апетит, изяждаш го мигновено и си сипваш допълнително. След час си отново гладна и дори ти се причува, че дълбоко скритият във фризера сладолед те вика по име.

Всички сме минали през това. Именно затова ти подготвихме няколко малки трика, които ще ти помогнат да се храниш здравословно и в правилните количества, без да преяждаш и постоянно да се чувстваш гладна. Освен това по този начин ще се наслаждаваш повече на самата храна.

1. Храни се бавно

Може би знаеш, че организмът се нуждае от 10 до 30 минути, за да почувства ситост. Поради тази причина много хора изяждат повече храна, отколкото всъщност се нуждаят, тъй като се хранят бързо и не могат да усетят сигналите на организма си.

Лесно решение? Дъвчи всяка хапка поне по десет пъти. Да, точно както ни учеха в детската градина! Тази простичка техника ще ти помогне да свикнеш да се храните бавно и ще позволи на съзнанието ти да работи в синхрон със стомаха. Също така по този начин имаш повече време да се насладите на вкуса на храната.

2. Яж преди да огладнееш

Всички преяждаме, когато сме огладнели изключително много. А когато прекалим с храната, инсулинът в кръвта ни се покачва и това ни кара да се чувстваме уморени, а скоро и отново гладни. И така навлизаме в един кръговрат на огладняване, умора и преяждане.

Вместо да се опитваш да забравиш за глада, просто го притъпи. Ако се храниш, когато не си съвсем огладняла, ще консумираш по-малки количества и ще хапваш много по-бавно от обичайното. По този начин едновременно ще ядеш по-малко, но и ще имаш повече енергия.

3. Пий повече вода, отколкото ти се пие

На малко хора е известно, че когато човешкият организъм е жаден, той отделя сигнали, които лесно могат да бъдат объркани за глад. И ако не пиеш много вода, то със сигурност се чувстваш по-гладна, отколкото е нормално. Пий поне литър и половина вода на ден, а в горещите дни се препоръчват поне два. Следи сигналите на тялото и в случай, че изпиташ дори най-леката жажда, изпий една чаша. Бързо ще забележиш резултатите – кожата ти ще бъде по-свежа, съзнанието ти – по-чисто, ще изпитваш повече енергия и по-малко чувство за глад.

4. Кажи „не“ на течните калории

Тялото усвоява течностите по-бързо, отколкото твърдата храна. Именно заради това, когато консумираш течни калории под формата на газирани напитки, сокове, млечни шейкове и прочие, кръвната ти захар се повишава рязко и изпитваш чувство за глад. Затова е най-добре просто да не консумираш никакви калорични напитки, а да наблягаш на вода и неподсладени чайове.

5. Овкуси храната си (здравословно)

Искаш да овкусиш храната си? Забрави за захарта и калоричните сосове. Има няколко здравословни и некалорични начина да направиш храната си по-вкусна. За салатите те съветваме да използваш единствено оцет или сок от лимон или лайм – два плода, които доказано понижават гликемичния индекс на храната и по този начин тя се обработва по-бавно от организма и не се предизвикват скоци на инсулиновите нива. Канелата също е много добър приятел на отслабването, който ще те накара да изпитваш по-дълготрайно усещане за ситост и помага да не чувстваш умора след хранене.

6. Похапвай между храненията, но здравословно

Яж здравословни храни преди да огладнееш, за да ограничиш желанието си за нездравословни и калорични ястия. Случвало ли ти се е да хапнеш вкусна и здравословна храна вкъщи, но веднага щом излезеш да се чувстваш обградена от изкушения, на които е трудно да устоиш? Именно затова те съветваме да хапваш точно преди да излезеш и да държиш здравословни малки похапвания в чантата си – като например сурови ядки. По този начин ще се чувстваш постоянно сита и няма да обръщаш внимание на храната, която те заобикаля.