Да накараме малките да си изядат зеленчуците не е лесна задача. Да сме много убедителни и строги изглежда е достатъчно, но има начини постепенно да включим в диетата им свежи плодове и зеленчуци, без да се стига до избухвания от наша страна. Може би ще сте изненадани колко ефективно е да се използват малки и прости стъпки, като да останем спокойни и да говорим позитивно. Бъдете последователни в действията си и това ще доведе до резултатите, които желаете! Ето 6 стъпки, които да опитате, ако всичките ви други опити са се провалили.

1. Винаги предлагайте

Без значение какво детето ви яда като основно ястие, винаги предлагайте също и нещо по-полезно. Може да бъде нарязана краставица, парченца селъри в зехтин и няколко капки оцет, купа с плодове и т.н. Дори, когато детето ви яде хотдог или макарони със сирене, винаги може да се предложи нещо по-нутриентно, ей така, да има на масата.

2. Не натяквайте

Не знам за вас, но в момента, в който ми кажете, че не може нещо или не трябва, аз веднага се изпълвам с изгарящо желание да ви покажа, че мога и ще. Ако това не се отнася за вас, аз съм абсолютно сигурна, че е валидно за децата ви. Никой не обича да му се натяква и казва по сто пъти нещо, това отключва бунтаря в нас. Използвайте съвет № 1 и не говорете прекалено много за храната, която предлагате. Направете по-здравословната храна просто една възможна опция, която повечето пъти няма да бъде опитана.

3. Не ги стресирайте

Простият факт, че четете това, означава, че най-малко вие се движите в посоката към по-здравословно хранене. Децата ще си бъдат деца. Те ще ядат пица, кексчета, ще имат дражета в шепите си, и, да, доста пържени картофи. Не ги стресирайте. Просто продължете да предлагате (и да ядете) достатъчно здравословни опции.

4. Опитайте пак

Никога не се водете по това какво детето ви ще яде, съдейки по това какво е яло (или не е искало да яде) в миналото. Моята дъщеря нагъваше брокoли във вторник и ги смяташе за отвратителни в четвъртък. Просто продължавайте да предлагате. Никога не знаете кога (или защо) детето ви ще изяде първата си хапка кейл.

5. Подхвърляйте

„Хей, искаш ли хапка краставичка..... много е полезна за теб.“
„Хей, искаш ли парченце краставица? Много е свежа и хрупкава..... супер освежаваща“.

6. Направете го!

Клише е, но е толкова вярно. Искате вашите деца да ядат и обичат здравословни храни? Тогава яжте ги с удоволствие самите вие. Мисля, че това е най-лесният начин да накарате децата ви да ви последват. Не мога да ви кажа колко пъти дъщеря ми е казвала, че ще яде салата, когато тя си поиска и  ѝ се дояде, докато аз самата не седнах и не започнах да ям по една салата от зеленолистни всеки ден. След това, тя поиска да опита от моята салата (така прояде авокадо). Просто магия!