Всеки родител знае колко е трудно да се справиш с бебе, което не иска да спи. Бебето се нуждае от сън и ние като родители имаме нужда да си починем. Има няколко неща, които може да опитате.

1. Люлейте го

Един от най-добрите начини да помогнете на бебето си да се унесе и да заспи е като го люлеете на ръце или в детска люлка. Почти всяка детска люлка има опция за самостоятелно люлеене, което е много приятно за бебето и може да доведе до заспиване. Единственият недостатък е, че може да събудите бебето при преместването му в легълцето.

2. Бял шум

Ако бебето ви има проблеми със заспиването, то това може да се превърне в труден момент за цялото ви семейство. Опитайте със звуци като океански вълни, вятър или успокояващ звук на дъжд. Нежната музика също може да успокои детето ви.

3. Създайте график

Една от възможните причини вашето бебе да има проблеми със съня е, че няма график за заспиване. Създайте му такъв. Много е важно детето да запива в определени часове всеки ден и да има модел на заспиване. Така то ще знае, че е дошло време за сън и ще му бъде по-лесно да заспи. 

4. Повозете го в колата

Повечето семейства, които притежават автомобили и имат бебета, използват този начин да помогнат на бебетата си да заспят по-бързо. Просто сложете вашето бебе в колата си и карайте, докато то заспи. 

5. Приемете реалността

Често бебетата не се нуждаят от помощта на родителите си, за да заспят. Плюс това някои бебета не обичат много да поспиват, докато други може да имат нужда от повече сън. Ако бебето ви не иска да спи, просто го приемете и не го насилвайте, то само ще си заспи, когато има нужда от сън. Не се притеснявайте от този факт. Все пак, ако смятате, че има нещо притеснително в това, че бебето не спи или спи прекалено малко, се консултирайте с вашия педиатър.

6. Направете се, че спите

Макар че не е много ефективен начин да се помогне на бебето да спи, ако не знаете какво друго да направите, и този начин си струва да се опита. Когато сте в легнало положение с вашето бебе, се престорете на заспала и проверете дали работи. Когато къщата ви е тиха и всеки пази тишина, бебето ви може да се унесе и да заспи.

Знаете ли други начини да се помогне на бебето да заспи? Споделете ги с нас.