„Как хората се отнасят към теб е тяхна карма, а как реагираш ти на това, е твоята карма.”
Уейн Дайър

Какво е карма? В превод от санскрит, това е думата, означаваща „действие”. Най-простичко казано: кармата, това са последствията от нашите действия или: "каквото повикало, такова се обадило."

Всичко, което някой върши, казва или мисли е карма.

Можем да ви дадем още безброй примери, описващи същността на кармата. Намираме точно обяснение в третия закон на Нютон: „Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие” или в закона за причината и следствието, който гласи, че всичко, което се случва в живота ни, е следствие на мислите и постъпките ни. Пример какво е карма намираме и в народните пословици и поговорки, като: "Каквото посееш, такова ще пожънеш!", "Каквото си надробиш, това ще сърбаш.", "Който копае гроб другиму, сам пада в него." и т.н.

Главната идея е, че с всички наши действия, ние предизвикваме сила, която реагира обратно към нас и ни носи точно това, което ние сме вложили преди това. Съответно, за да получим „положителна” реакция, трябва да изпратим положителни мисли, да направим или кажем нещо добро. Каквато карма си създадете – добра или лоша, това ще се върне към вас като бумеранг.

Не приемайте кармата като наказание.

Напротив, използвайте закона й, за да подобрите своя живот и живота на хората около вас, а защо не и на целия свят.

В днешното забързано време, много хора изживяват дните си на автопилот, без да подозират, че техните мисли влияят на тяхната реалност. Голяма част от безредиците, които виждаме в света, са пряк резултат от лошите мисли на хората. Всички войни, караници, недоволство и като цяло нещастието, започват с мисъл, последвана от действие. За да се противопоставим на цялата тази негативна енергия, можем да създадем по-добра колективна карма.

"Промени света, като промениш себе си"

Промяната винаги започва от нас. Всъщност създаването на добра карма е толкова просто – давайте всичко от себе си, за да бъдете по-добър човек. В резултат добри неща и добри хора ще започнат да се случват и появяват в живота ви. Колкото повече хора следват този принцип, толкова по-голямо влияние ще има и върху вибрационната енергия на цялата планета.  

А ако все още се чудите как точно се става по-добър човек, вижте няколко съвета за създаване на положителна карма:

1. Казвайте истината

"Ако говориш истината, няма нужда да помниш" Марк Твен

Всеки път, когато изречете лъжа, дори малка или така да се каже "невинна", сами си поръчвате другите да започнат да ви мамят и да крият неща от вас. Хванат ли ви, че послъгвате пък, е съвсем естествено да загубите доверието и уважението на всички около вас. Следвайте максимата: "Честността е най-добрата политика" и ще привлечете в живота си искрени и почтени хора. Не само, че ще се обградите с верни и надеждни приятели и партньори, но ще се чувствате по-добре, знаейки, че живеете истински живот, а не такъв обвит в було от фалш и измама. Освен това, да послъгваш става изтощително след време - затормозява ежедневието ви, а в някои случаи гузната съвест и притеснението от това да не ви хванат, може да ви докарат здравословни проблеми. Бъдете смели - кажете истината от самото начало!

2. Живейте целенасочено

Каквото и да правите в живота си, правете го с ясното съзнание какво точно искате да се случи. След като изясните намеренията си, поставете си точни цели и ги следвайте. Не се страхувайте да надскочите мечтите си, а по пътя към постигането им, помагайте на всички с каквото можете. Покажете на света своята най-добра версия – полагайте максимално старание, вложете цялото си сърце и душа в осъществяването на идеите ви. Вселената ще се погрижи за останалото – ще ви изпрати хора и ситуации, които ще ви помогнат да получите каквото искате.

3. Помагайте на хората

Помагайки, в резултат ще получите същото – хората ще са склонни да ви оказват помощ, когато имате нужда. Живот, в който правите добро за останалите, никога не може да бъде пропилян живот, така че използвайте вашите уникални таланти и качества и давайте съвети, подкрепа или каквото друго можете на тези около вас. Ако се чувствате празни и изгубени в момента – предложете помощта си на някого. Обещаваме ви, че самоинициативата ви ще бъде оценена и щедро възнаградена от Вселената.

4. Медитирайте

Когато всичко около вас рухва и не виждате решение за проблемите си, просто се откъснете за малко от задачите и отпуснете ума си. Докато медитирате, обърнете внимание на мислите, които нахлуват в главата ви. Уверете се, че остават позитивни, въпреки трудностите които изпитвате, така че да продължите да привличате позитивна енергия към себе си. Когато сте изморени и пренатоварени сте по-податливи на лоши мисли, съответно е по-лесно да натрупате лоша карма. Изчистете главата си от тях, за да направите място за  вселенската енергия, която свободно да преминава през вас. Важно е често да намирате време да се отпускате и да прочиствате съзнанието си. Свържете се с Висшето си Аз - или иначе казано вашата духовна част, която ще ви даде насока в живота, припомняйки ви каква е житейската ви мисия, какво ви носи щастие и радост. Така ще се мотивирате да продължавате да давате най-доброто от себе си, да излъчвате добра енергия.

Бъдете мили и добри

Ако искате да ви симпатизират и да се отнасят добре с вас, ще трябва и вие да проявявате такова отношение към околните. Помнете, че колкото повече давате, толкова повече ще получите в замяна. Всеки от нас си има своите проблеми и изпитва трудности и неволи в ежедневието си, така че не забравяйте да покажете съпричастност, независимо дали според вас причините за чуждите главоболия са нелепи, несериозни и т.н. Опитвайте се да помогнете на колкото се може повече хора, бъдете мили и добри, заразявайте ги с вашето отношение, така че да се получи верижна реакция и добротата ви да се предава нататък. 

Гледайте по-мащабно на живота

Помнете, че притежавате силата да творите своя свят!

Докато на пръв поглед животът ви може да изглежда като серия от неконтролируеми, понякога ужасни събития, не забравяйте да погледнете отвъд, да видите голямата картина. Спомнете си за какво наистина сте тук, каква е вашата цел - да изкупите лошата си карма, да бъдете най-добрата версия на себе си. Мислете за това всеки ден, още щом се събудите. Какво избирате: вашите мисли и действия днес да ви натрупат лоша или добра карма? "Поканете" хубави събития и хора в живота си, като си спомните, че идвате от място, изпълнено с чиста, безусловна любов и въплътете това чувство в себе си. Ще започнете да излъчвате добра енергия, която ще предавате на всички около вас. Спрете да се чувствате малки и незначителни, когато имате цялата вселена вътре във вас!