Емоциите, които другите хора изпитват, често биват лесно прихващани от нас самите. Сигурни сме, че на всеки от нас му се е случвало да усети в какво настроение е човека отсреща и да се пренастрои по него.

Всичко е прекрасно, когато някой около нас е щастлив и успее да ни зарази със своето щастие. Но какво се случва, когато някой изпитва силни негативни чувства?

Същото. Попиваме като гъба негативизма на другия човек и самите ние започваме да се чувстваме зле. Това е естествен процес, съпричастни сме с приятелите си (а и не само с тях) и се стараем да комуникираме на едно и също емоционално ниво. Нагаждаме се според ситуацията – не можем да се смеем и да искрим от щастие, докато някой ни споделя тъжна случка от живота си и плаче насреща ни.

Въпреки че емпатията е в основата на градивното социално общуване, често тази ни способност да съпреживяваме чувствата, емоциите и тревогите на друг човек започва да ни вреди.

За да не се ангажираме излишно с чужди проблеми и да не допуснем хорските мъки и тревоги да станат част от собствения ни живот, е време умишлено да упражняваме контрол над държанието си в подобни ситуации.

Как да овладеем изкуството да съчувстваме без да абсорбираме вредните емоции?

Вижте 6 начина:

1. Освобождавайте погълнатия негативизъм

Като добри приятели често ни се налага да се отзоваваме и да изслушваме мъките на близките ни хора. Съветът ни е: помогнете и съчувствайте. После обаче помислете и за себе си – освободете се от излишно натрупаното емоционално напрежение като практикувате йога и медитация. Отпуснете се, забравете всичко, което ви е разтревожило в резултат на взаимодействието ви с други хора и се свържете отново със себе си. Премахнете всякакви чужди влияния – усетете собствените си чувства и желания.

2. Общувайте с позитивни хора

Има един много интересен тип хора – такива, които независимо колко много са се объркали нещата около тях, винаги намират зрънце позитивизъм в цялата ситуация, за което да се хванат. Те не се отчайват, приемат предизвикателствата на съдбата и дори когато им е тежко, намират повод за смях и усмивки. Общувайте с повече такива хора, искайте тяхната гледна точка, научете се сами да намирате забавното и в най-обърканите и неприятни ситуации.

3. Овладейте собствените си емоции

Ако не можете да контролирате собствените си емоции, едва ли ще се справите с емоционалните атаки идващи от другите. Обръщайте внимание на това как се чувствате и анализирайте причините, който предизвикват тези усещания. Избягвайте просто да се отдавате на моментни емоции, подходете като изследовател, чиято работа е подробно да разбере етапите на процеса: усетете ги, обмислете ги, премислете възможните резултати и едва тогава реагирайте – по този начин тренирате контрола си над тях.

4. Визуализирайте защитен щит около себе си

Използвайте силата на визуализцията, за да се предпазите от нежеланите атаки. Ако знаете, че ви предстои тежък ден, отделете няколко минутки, в които да си представите, че ви закриля невидим щит, който не допуска негативизма на другите да достига до вас. Представете си го: може например да е огромен балон, в чийто център сте вие, представете си стените му, които са твърди за всички извън балона. В него вие сте невредими и дишате спокойно. Там е вашето неприкосновено щастие – чувствате се заредени с положителна енергия и любов. Външните атаки не могат да пробият стените на балона - просто се удрят и се връщат обратно. Използвайте вашия защитен балон всеки път, когато някой започне да ви напряга с проблемите си.

5.  Фокусирайте се върху дишането си

Ако сте заобиколени от негативизъм, който ви връхлита от всички страни, най-лесният начин да се успокоите и да не се подадете на влиянията е като се съсредоточите върху дишането си. За няколко минути фокусирайте цялото си внимание върху процеса. Представете си как вдишвате щастие и позитивна енергия, и издишвате тревогите и негативизма.

6. Не се превръщайте в кошче за душевни отпадъци

Хубаво е да помагате на приятелите си, когато не се чувстват добре, но често те попадат в омагьосан кръг и не спират да се оплакват за едно и също нещо. Това, че винаги ги изслушвате ги захранва да продължават и всъщност никога не се намира решение на проблема им. Не само, че не им помагате да се успокоят, ами натоварвате и себе си, опитвайки се всеки път да измислите нови начини да ги облекчите, докато самите те просто не искат да направят крачка в която и да е посока. Съветът ни е: отрежете ги! Намалете времето, което прекарвате с такива хора или в мига, в който усетите на къде отива разговора, си намерете причина да си тръгнете. Не подхранвайте това поведение със съпричастност, директно покажете, че ви е омръзнало и има по-важни неща от това – като например да се наслаждавате на живота си и да бъдете щастливи!