Водата е един от най-ценните ресурси за човека. Тя съставя 79% от тялото ни. Водата в организма ни обаче не е постоянна. Тя намалява с времето и е необходимо да си набавим ново количество, ако искаме да бъдем в добра форма. Затова е много важно да приемаме достатъчно количество вода и държим тялото си хидратирано. От това зависи добрият ни тонус, добрият ни външен вид и дори емоционалното ни състояние. 

Количеството вода, необходимо на всеки човек, е различно и зависи от килограмите на човек, начина му на живот и дори от климатичните условия навън. В летните месеци например, когато тялото отделя повече енергия и се поти, е крайно необходимо да се пие повече вода. 

Друго важно нещо е да не чакаме да ожаднеем, за да пием вода. Трябва да си изградим навика да правим това колко се може по-често. 

Ето какво може да ни се случи, ако не приемаме достатъчно вода всеки ден:

1. Здравословни проблеми: да, тъй като водата изгражда по-голямата част от клетките ни, то нейната липса води до неправилното им функциониране, което предизвиква болести и здравословни проблеми. Приемането на оптимални количества вода на ден значително ще намали риска от инфекции на пикочните пътища, високо кръвно налягане и инфаркт. 

2. Забавяне на метаболизма: в изследване, проведено през 2010 година, доктор Хауърд Мурад открива, че човешкият метаболизъм гори повече калории в покой, когато тялото е по-хидратирано. 

3. Ще се справяте по-трудно с възложените ви задачи: в изследване, проведено от King's College London през 2011 било открито, че дехидратацията свива мозъците на тинейджърите и когато им бъде възложено да решат задача, те го правят също толкова добре, колкото  и добре хидратираните им връстници, но мозъците им трябва да работят два пъти повече за решаването й. Водата връща мозъка до нормалното му състояние. 

4. Храните се повече: според проучване, проведено през 2010, в което взели участие 45 възрастни, хората, които пият по една чаша вода преди хранене, приемат между 80 и 90 калории по-малко от онези, които не го правят. Много често, когато си мислим, че сме гладни, всъщност сме жадни и просто имаме нужда от вода. 

5. Изглеждате състарени: водата изпълва кожата, намалява фините линии, кара я да изглежда по-здрава, свежа и млада. 

6. В лошо настроение сте: дехидратацията води до влошаване на настроението. Доказано е, че хората, които пият по-малко вода, по-често изпадат в състояние на депресия, гняв, объркване, от колкото тези, които приемат нужното им за деня количество.