1. Няма такова нещо като безрезервна любов към половинката.

Шокирах ви, нали? Ето какво: Половинката ви не е ваше дете. Тя ви е партньор, възрастен човек, с когото сте избрали да прекарате остатъка от живота си. Няма гаранция, че ще обичате този човек всеки ден (или месец, или дори година) и знаете ли какво? И те не са длъжни да ви обичат.

Цял живот слушам "Няма винаги да харесваш съпруга си, но винаги ще го обичаш."

Когато имахме проблеми, се притеснявах, че с брака ми е свършено. Не мога да нарека това любов, защото се държахме ужасно един с друг. А в брака не трябва ли хората да се обичат безрезервно?

"Глупости", каза прекрасният ни брачен консултант. "Кой ви излъга? Той не ти е дете. Няма гаранция, че ще се обичате безрезервно."

Когато осъзнах, че безрезервната любов не е изискване на брака, всичко стана по-лесно. Може би можем да бъдем щастлива двойка и щастливо семейство, дори когато минаваме през трудни моменти и любовта липсва. При нас любовта се появи отново, по-силна от всякога.

2. Първите две години след раждането на дете са най-трудните в цялата връзка.

Нека това не бъде моделът, по който ще живеете. Да, бебето е едно от най-големите щастия за хора, които искат да създават семейство, но дори цял живот да сте мечтали да сте родители, ще ви бъде трудно. Може с години да сте се напасвали един към друг и да сте намирали начини за решаване на
проблемите, но в този момент с всичко това е свършено.

Хората ще ви кажат да поставите брака си на първо място и аз съм съгласна с това, (очевидно докато приоритет са здравето и щастието на децата ви) но трябва да знаете, че да имате новородено понякога е много трудно. Липсва ви сън, хормоните ви са тотално сбъркани и изобщо не сте в час.

Но не позволявайте тези трудно моменти да изградят моделът за поведение спрямо партньора ви.

Изкушаващо е да започнете да се ядосвате един на друг и да престанете да гледате на партньора си като на човека, в когото сте се влюбили до уши, но не го правете. Работете над себе си, прощавайте и се научете да бъдете по-търпеливи. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но затова може
да потърсите помощ от някого.

В крайна сметка: Не позволявайте на грубостта да властва в отношенията ви.

3. Връзката ви няма винаги да се основава на сексуалното желание

Съжалявам, дами и господа, но колкото и да обичате секса, няма да бъде толкова изобилен, колкото си мислите. Ще се случва либидото ви да не е в синхрон. Ще ми се да имах гениален съвет как да преодолеете тези моменти, но за съжаление нямам. Трябва да направите всичко възможно сексуалният ви живот да не спира за дълъг период от време. Не трябва да правите секс, когато не ви се прави, но вместо това намерете начин да ви се доиска, независимо дали с някой роман или секси снимки. Ако на вас ви се иска повече, не се дръжте гаднярски. Никога.

В крайна сметка: Оценявайте всякакъв вид близост с любимия човек. От разговора по телефона, до гледането на филм и просто гушкането в леглото.

4. Правете малки жестове на половинката си. Това ще направи брака ви щастлив.

Не става въпрос за секс, цветя, чиста къща или секс. Понякога става въпрос за тях, но в други случаи просто гальовното обръщение е достатъчно да ги
усмихне. Споделяйте хубавите емоции с тях. Купете им любимия шоколад, защото знаете, че ще се зарадват.

В крайна сметка: Малките неща правят брака щастлив. Обърнете внимание на детайлите. Ще си струва, обещавам ви.

5. Винаги работете над проблемите в брака.

Винаги и двамата трябва да полагат еднакви усилия, за да спасят брака. Виждал съм как отношенията на приятели се разпадат и се спасяват. Ако единият дава всичко от себе си, а другият недостатъчно, нещата няма да се получат.

В крайна сметка: Кануто може да се движи напред, само ако се гребе и от двете страни.

6. Никога не се карайте за това кой влага повече усилия у дома, в работа или с децата.

Не го правете. Да си родител е трудна задача, независимо дали стоиш вкъщи, за да гледаш децата, или ходиш на работа. Много е вероятно да си скъсвате задника, но половинката ви да не може да го види. Приемете същото и за нея. Това не е състезание. Никога не поставяйте под въпрос усърдния труд на половинката си.

В крайна сметка: Ценете усилията на партньора си, дори когато не ги виждате. Благодарете му за това, което прави.

Автор: Джоана Шрьодер