Всички сме склонни да се ровим в интернет, за да откриваме отговори на въпроси по здравна тематика. В родното уеб пространство е пълно с форуми, където се дискутират надълго и нашироко резултати от изследвания, болежки, медицински симптоми и др. предимно от хора, които просто споделят един с друг своите проблеми, без да имат нужната компетенция да дават съвети и професионално мнение. Ето как подобен тип дискусии може да навреди на вас и за другите около вас:

Форумите са развъдници за хипохондрици

Едно кихане е напълно достатъчно, за да похарчиш луда сума пари за изследвания, ако четеш какво се пише в българските форуми. Там едва ли ще попаднеш на мнение, че това може да се случи, заради попаднал черен пипер в носа. Най-вероятно проблемът ти ще е разгледан като симптом на тежка екзотична заразна болест, за която ще четеш допълнително в мрежата, докато не се убедиш, че страдаш именно от нея. Нещо, което са направили вече повечето пишещи за болести хора в мрежата. Това е омагьосан затворен кръг, в който едни хипохондрици надъхват други такива до безкрай. Струва ли си? Има лекари за целта.

Всеки опит е индивидуален

Това, че сестрата на Пенчо е лежала 3 седмици в болница от гнойна ангина не означава, че всеки с гнойна ангина го чака това. Всеки случай е индивидуален и съпоставянето на медицински симптоми и състояния с тези на други хора е меко казано неуместно и излишно. Ако нещата ставаха толкова просто, всеки щеше да може сам да си поставя точни диагнози, просто ровейки се в нета, без изобщо да се налага да съществуват хора, учили години наред за това. Така че вместо да четеш какво е преживяла Васка, след като я е ужилила оса, по-добре звънни на личната си лекарка.

Всеки си пише, каквото си иска

Самият факт, че всякакви хора имат свободата да пишат по каквито теми си желаят и да изказват мнение по различни въпроси не е лош, но ясно сочи натам, че мнението им не може да се приема на сериозно. По специфични проблеми като човешкото здраве е разумно и правилно да се изказват единствено специалисти, а до тяхното мнение най-успешно човек може да се допита в предназначените за целта лекарски кабинети, не в някакъв форум.

Ставаш „специалист“

След определено време, прекарано в четене на точни и неточни писаници по здравни въпроси в мрежата, човек добива самочувствието, че е супер спец в областта и е склонен не само да си прилага самолечение, но и да съветва приятелки и съседки как да постъпят в определени ситуации на здравословен спад. За жалост обаче заучаването на няколко медицински термина като „гастроезофагеален рефлукс“ не те прави надежден източник на информация, а точно обратното – опасен многознайко, който само може да обърка себе си и околните.

Развиваш параноя

Световноизвестен факт е, че не всеки ученик с интереси в сферата на химията и биологията може да бъде успешен студент по медицина. За целта се изискват и други качества като това да успееш да прочетеш пет огромни тухли за болести и да не се самодиагностицираш с поне 40 от тях. Ето защо, когато четем за разни болежки и здравословни проблеми в мрежата, свързани със страшни нелечими зарази, е добре да имаме предвид, че в огромен процент от случаите сме по-скоро склонни да си внушаваме, че нещо ни има, отколкото да си правим верните изводи. Това, само по себе си, е нездравословно и е хубаво да спре, преди човек да откачи и развие хронично безсъние.

Там пишат и платени хора

Не е тайна, че за много хора писането по форуми си е работа. Ако бачкаш във фирма за хранителни добавки, наколенки или каквото и да е друго, спокойно може длъжността ти да се изразява в това да поддържаш няколко фалшиви профила в различни форуми и социални мрежи, от които да бълваш всякаква информация, подканваща индиректно към покупката на даден продукт, който да реши проблема на страдащите ти и търсещи решение на проблема си събеседници. Така че "Стефания Маринова" може да не е просто едно любезно и вежливо момиче, което веднага откликва на всеки твой въпрос, а обикновен работник, който изкарва хляба си на гърба на твоите страхове. Да се знае.