Заслужавате любовта, която бихте дали на някой друг

През целия си живот се влюбваме и разлюбваме в себе си... отново и отново. Всеки път, когато спрем да харесваме нещо във външния вид, характера или пък в живота ни, изведнъж забравяме, че трябва да ценим и обичаме себе си, въпреки всичко. Въпреки недостатъците ни, въпреки грешките, които сме допуснали, въпреки неуспехите, въпреки всякакви външни фактори - нападки, мнения или пък забележки: любовта ни към самите нас трябва да бъде постоянна и силна, неподвластна на моментни несполуки, упреци и разочарование.

Често, когато не се чувстваме добре в кожата си или пък не сме доволни от начина си ни живот, просто замръзваме - безпомощни, объркани, без план за действие, без желание за активна промяна. Страхът, че сме се провалили в дадена област и че вече е късно да поправим грешката ни парализира, спира ни да проявим най-доброто на което сме способни, да почувстваме живота с всяка своя клетка – ние просто зацикляме, попаднали в едно депресивно, отчаяно и безтегловно състояние и не виждаме решение на проблемите си, не знаем накъде да поемем, какво да променим. Губим вяра, че отново ще се почустваме добре, позволяваме на околните да ни мачкат или сами свеждаме глави при всеки укоряващ поглед, отправен към нас, упрекваме се и се самокритикуваме.

Всички сме имали такива моменти. За някои те продължават твърде дълго, а други имат щастието бързо да се измъкват от подобна безнадеждна ситуация, намирайки в нещо, дори съвсем малко и незначително, повод за радост. Време е да разберем, че преди да решим да даваме любов и внимание на другите, първо трябва да се научим да даваме любов и внимание на самите себе си.

Вижте 6 начина да заобичате себе си:

1. Харесвайте и ценете себе си такива, каквито сте в момента

Всяка сутрин, когато се събудите, благодарете за всичко, което сте самите вие. Благодарете на очите си, за това, че ви позволяват да виждате живота във всичките му цветове; благодарете на усмивката си, която е способна да накара и другите да се усмихнат; благодарете на косата си, че предпазва главата ви от слънцето; на тялото си, че ви дава възможност да се движите и да отидете, където пожелаете; на ума си, че ви позволява да мислите; на сърцето си, че ви дава възможност да чувствате цяла палитра от емоции. Вие буквално сте ходещо чудо, не го забравяйте. Дошли сте на тази земя, за да изпълните своята мисия и никое друго човешко същество не може да направи това вместо вас – вие сте уникални и неповторими, точно такива, каквито сте. Радвайте се на вашето великолепие и никога не забравяйте какви сте: 

единствени и незаменими!

2. Позволете на детето във вас да се прояви

Не потискайте детето в себе си – позволете му да излезе навън и да усети по детски всяко чудо, което живота му предлага. Бъдете експресивни и непринудени като дете, което вижда за първи път дъга и искрено се удивлява от краските в небето. Спомнете си какво изпитвахте, докосвайки рогцата на охлюв, излизащ на пътя след прохладен летен дъжд – любопитството с което посягахте към него и писъка, последван от изблик на щастие и смях, когато рогцата се скриваха.

Детето в нас знае как да живее,

знае как да изрази себе си напълно и чака с копнеж да му позволите да внесе своя ентусиазъм и жизнерадостно настроение в живота ви. Просто го освободете – станете от офиса в стола и затанцувайте на любимата си песен, запейте силно в банята, прочетете пасаж от книга на глас, влизайки в роля – направете го изразително, с интонация, включете звуци, за да допълните изживяването. Запалете искрицата, която ви позволява да бъдете себе си, да реагирате като себе си, както правехте като дете, излезте от рамките, които ви налага обществото, освободете се от идеята, че трябва да се държите „като възрастни”– да бъдете сериозни, умислени, единствено с проблеми за решаване в главата.

3. Простете си

Всички грешни избори и провали са част от пътешествието, наречено живот. Не се обвинявайте и не се срамувайте повече за нищо, което сте направили или казали в миналото. Приемете, че е съвсем естествено да преминавате през възходи и падения и именно този ви опит ви прави по-добри и ви доближава до съвършенството.

Чрез грешките и неуспехите си трупате ценни знания, развивате се като личности.

Не зацикляйте над саморазрушителни мисли, простете и продължете напред.

4. Медитирайте

Преди да започнете да давате любов и внимание на другите, е нужно самите вие да ги почуствате вътре във вас. Да позволите да навлязат във всяка ваша клетка. Един от начините да култивирате обич и доброта към себе си е като размишлявате ежедневно над тези състояния. Отделете си по 30-тина минути на ден, в които да медитирате.

Представете себе си като същество от светлина, от което се излъчва любов и състрадание

– почуствайте първо как тази любов ви изпълва изцяло, а след това се разлива и към останалите. Не мислете за нищо друго. Така ще си създадете навика да подхождате с повече нежност и внимание към себе си, независимо от ситуацията, в която попадате.

5. Осъзнайте вашата цялост

Повечето хора си мислят, че трябва да постигнат нещо значимо в живота си или пък да намерят друг човек, който да ги допълни, за да могат да се почустват завършени личности. Вие вече сте такива! Не е нужно да търсите нещо или някого извън себе си, вече имате всичко необходимо – във вас се крие цяла Вселена. Любов, състрадание, сила, щастие – може да имате всичко това, само си позволете. Избягайте от клишето, в което живота ви се развива по определен начин и накрая, повтаряме – едва „накрая” ставате щастливи.

БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ ОЩЕ СЕГА

– със сигурност имате поводи за радост, не ги пренебрегвайте, като затваряте съзнанието си за всевъзможните начини, които могат да ви донесат удоволствие и се вкопчвате в един единствен развой на събитията. Сами сте и нямате човек до себе си? Какво ще изберете – да се самосъжалявате и да се чувствате недостойни за любов или ще използвате това, че имате повече време за себе си – да учите, да се развивате, да се усъвършенствате?

6. Слушайте сърцето си

Спрете да притъпявате поривите на сърцето си, не потискайте неговия глас, почуствайте какви са вашите искрени желания, наместо да следвате общоприетите норми или да търсите чуждото мнение и одобрение.

Грабне ли ви нещо – смело напред!

Не спирайте, за да видите кой ви подкрепя и кой ви укорява – вземете това, което искате, без задръжки, без притеснения. Ако искате да пътувате по света, направете го, независимо, че другите смятат, че ви е време да „улегнете и да се задомите”. Не чакайте утре, не чакайте следващия месец, не чакайте „да ви мине”. За да обичате себе си, трябва да чувате вашите съкровени копнежи, а не да ги потискате и подритвате под килима. Всички ние имаме различни интереси и предпочитания, не подражавайте на никого, а следвайте собствените си мечти и желания, със страст, с воля и непоколебимост.