Всични ние знаем, че храната е важна. Тя е източник на енергия, на сила, на здраве. Тя ни дава възможност да се движим в живота и е дори пряко отговорна за поддържането на живота.

Замисляла ли си се, че така, както храниш тялото си с храна, така и връзката ти има нужда от захранване, от твоята здравословна енергия, внимание и поведение. Вярвам, че всяка жена има желание да изгражда една балансирана, красива и пропорционална връзка, така както иска нейното тяло да изглежда.

Често жените обръщаме повече внимание на качеството на храната на масата, отколкото на храната, с която храним връзката си.

Вдъхновена от  моят ментор в света на взаимоотношенията Матю Хъси, ти напомням, кои са 6те най-вредни храни в света на  взаимоотношенията, които водят до трудна подвижност, самота и проблеми със сърцето.

Отчаяно се нуждая от твоето одобрение

Двойката се състои от двама и е естествено да се интересуваме от мнението на другия за нас. Проблемът настъпва, когато ние нямаме собствено мнение за себе си или по-лошо имаме негативно мнение за себе си. В тези случаи се обръщаме към партньора си като единствен източник на хубави думи, комплименти и подкрепа. Как това отравя връзката? Просто и честно казано, на другия му омръзва да бъде с човек, който не харесва себе си и не умее да си дава одобрение. В един момент, колкото и да искаш да те подкрепя твоя мъж, ако продължаваш да търсиш постоянно неговото одобрение, той ще започне да се съмнява в твоята неустоимост и постепенно ще загуби уважение към теб. Всеки път, когато търсиш одобрението на своя партньор, те приканвам да си спомниш думите на д-р Барбара Де Анджелис:

„Не очаквай от партньора си да те обича ПОВЕЧЕ, отколкото се обичаш ти”.

Запомни, че само връзка между две стойностни същества води до стойностна връзка.

Ревност

Малко ревност във връзката е като черния пипер в някои ястия. Дава пикантност и вкус. Но тук става дума за ревност, която те изгаря, ревност, която не ти дава спокойствие. От къде идва ревността? Тя идва от сравнението с другите жени. И то пагубното сравнение, в което оценяваш себе си за по-малко красива, за не толкова привлекателна, интересна, забавна, секси. Всеки път, когато поставиш себе си на по-ниското стъпало, ти сама се съмняваш, защо твоя мъж въобще те харесва, като има толкова по-готини жени от теб.

Истината е, че има по-красиви жени от теб, има и по-умни, има и по-разкрепостени, има и по-секси, и по-забавни. Е, и?

Такава като теб има само една на планетата Земя. Искам да си затвориш очите и да усетиш, че друга като теб няма. Хората от векове са привлечени от уникати. И често те не са съвършени, не са най-прекрасните, но са оригинални, уникални, единствени, неповторими. Това само по-себе си е ценно.

Време е да осъзнаеш, че по цялото земно кълбо, ти си оригиналът и да погледнеш на себе си като на уникат!

Свръханализиране

Позната ли ти е ситуацията да обсъждаш поведението на мъж до най-малкия детайл: ама как точно те е погледнал, какви точно думи е използвал, как точно е повдигнал веждата си и какво ли иска да ти каже със следния израз и т.н

Защо анализирам другия толкова много?

Защото се опитваш да се предпазиш. Когато анализираш другия, ти си мислиш, че си в позиция на контрол. Проблемът е, че се опитваш да контролиш неща, които са извън твоя контрол. Мисля, че е крайно време да приемеш, че както във всяка дейност от твоя живот, така и в любовните връзки, ти ще изпитваш трудности, болка, конфликти.

Едно от най-трудните ми неща за случване в моите взаимоотношения беше да се откажа от свръханализа (не знам дали съм успяла напълно, все пак съм психолог) и да заменя свръханализа с благотворно влияние.

Не може да контролираш другия, но може да му влияеш. Влюбих се от пръв поглед в следното изречение на Чък Спезано: Моята неустоимост е най-добрият подарък, който мога да дам на партньора си!

Предлагам ти да се откажеш от контрола над другия и да превърнеш себе си в толкова неустоима, че гравитацията ти с лекота да задържа в орбитата си стойностния и желан мъж за теб.

Съревнование с партньора

Когато захранваш връзката си със съревнование, ти и твоят мъж ставате опоненти, а не съотборници. В съревнованието винаги има един победител и един победен. Ако ти си победителката, тогава ще си кажеш, аз съм със загубеняк, а ако ти си победената, тогава ще мислиш себе си за загубенячка. Ако се замислиш, в която и позиция да си, ти ще се чувстваш нещастна.

Колко по – хубаво звучи ти и твоят мъж да сте съотборници, да се подкрепяте взаимно и дори да се карате, да е както се карат в един отбор. Въпросът, който ще ти донесе щастие е не „В какво съм по-добра от моя мъж?” а в „Как да бъда по-добър партньор за моя мъж?” В този момент те каня, да спреш за малко и да напишеш 10 неща, с които ще бъдеш по-добър партньор за своя мъж, или за друг близък на твоето сърце. Тук много помага и честния разговор с партньора.

Постоянно неглижирам своите емоционални нужди

Този вид храна е най-опасна, защото често се маскира като помагане, безрезервно даване и грижа за другия. Даването на партньора и неглижирането на собствените ти емоционални нужди са две различни неща, които често забелязвам жените да обединяват. Сякаш истински си дал, само ако е за твоя сметка, само ако си платил висока цена. Това за мен не е даване, а жертване. Всеки път, когато даваш за сметка на собствените си емоционални нужди, ти захранваш връзката си с болка, обида и гняв. Това е като да даваш на мъжа си да пие сок вместо от истински плодове, от химични съставки и да си мислиш, че му даваш най-доброто!

Жертването има и друг страничен ефект. То иска насрещно жертване. Имах една клиентка, която дойде при мен с огромно негудование към партньора си, че не и обръща достатъчно внимание и че не може да понася неговите резулярни срещи с приятели по мъжки. В течение на разговора разбрах, че тя обича да ходи на танци, а нейният мъж не танцува. За да бъде мирна къщата, тя се отказва от танците. В този момент, тя поставя своите емоционални нужди на заден план и започва да иска и другия да се жертва за нея и да неглижира собствените си емоционални нужди. Когато призна пред себе си, че всъщност се жертва и реши да се върне към танците, тогава и нейният гняв и болка към партньора и намаляха и тя се фокусира върху въпроса как да бъде по-добър партньор, но не за сметка на себе си!

Обичам думите на Хорхе Букай по тази тема: между теб и мен....ще избера себе си.

Мързеливост

Много връзки се разпадат, защото участниците в тях си мислят, че най-важното е, че са се открили и вече могат да не правят нищо и да не полагат усилия. Ако си вземеш цвете и не го поливаш какво ще се случи? Ще изсъхне, нали? Еми същото е. Връзката ти има нужда от поливане, от грижа, от креативност, светлина, достатъчно овлажняване и слънце.

Тези „вредни храни” не са само във взаимоотношенията ти с мъжете, но и с всички хора, с които изграждаш връзка. Както с вредните храни и тези са доста коварни и трудни за отказване. Полезно е от време на време да си ги припомняш и да бъдеш честна със себе си, с кои от тях храниш връзката си.

Дори само моментът, в който ти вече забелязваш това, ти си вече будна и може да избереш да захраниш връзката ти със здравословна храна. Очаквай материал по темата. А дотогава,

Бъди Вдъхновяваща Жена,

Марина

Марина Байрактарова е Консултант по женственост и връзки, Психолог, създателка на Бъди Вдъхновяваща Жена

П.П Ако тази статия ти харесва, сподели я на приятелки и бъди част от жените, които вдъхновяват жени.

П.П За тези дами, които искат да бъдат вдъхновяващи по пътя на обичането ги каня на моя еднодневен психологически тренинг „Свържи се с усещането си за жена” (20.6.2015, 50 лева). Подари си един вълшебен ден, в който да поканиш женското и в който да проведеш един топъл и любящ разговор с твоята вътрешна жена.

Да, искам да бъда вдъхновяваща жена и да разбера повече за тренинга!