Попаднах на този текст преди броени дни. Негов автор е Тушена Ганеш. Прочетете го. Помислете върху него. Може би и вие искате да кажете тези неща на дъщеря си... Или на самата себе си.


„Ето какво искам да кажа на дъщеря си.

1. Когато приятелят ти става груб в ласките си към теб, в отговор не го целувай. Отблъсни го. После си тръгни. И никога не поглеждай назад. Някои момчета обичат да играят опасни игри, но, скъпа моя, ти не си играчка.

2. Момчето с хубавия тен на кожата и дълбоките кафяви очи ще ти шепне красиви думи. Тъжни думи, любовни думи, думи, които ще те карат да се изчервяваш. Не вярвай на думите, които изрича този младеж. Повечето хора не мислят това, което казват. Но такъв е животът. И ти ще свикнеш с това.

3. Бъди силна, бъди смела, не се страхувай от света и хората в него. Винаги, винаги защитавай това, в това което вярваш. Бори се срещу всичко, което сърцето ти посочва като несправедливо. Предизвиквай другите да се замислят върху проблема, задавай въпроси, спори, излагай факти, докато не успееш да разобличиш несправедливостта. Винаги когато усетиш, че гневът напира в теб, говори. Твоите думи са важни. Ти си важна.

 

4. Ти си красива. Винаги си била красива и единственото, което трябва да направиш, е да вярваш в себе си. Дори ако списанията не оценяват размера на твоите бедра или бюст, научи се да обичаш себе си. Това тяло е единственият ти дом в този живот. Така че, скъпа моя, научи се да обичаш своите белези, лунички и бенки. Ти си създадена от същите атоми, от които са създадени Фрида Кало или Пикасо. Ти си произведение на изкуството и трябва да вярваш в това.

5. Окей е да вечеряш сама. Или да обядваш. Или да закусваш. Няма нищо срамно в това да си сам. Отиди в някое голямо кафене и наблюдавай звуците около себе си. Усети аромата на прясно кафе, който се носи тежък и галещ във въздуха. Ти си тук и сега и можеш да избереш да бъдеш, каквато си поискаш. Това чувство е наистина прекрасно. Наслади му се, любов моя. А когато си тръгнеш, ще разбереш, че си се научила как да си окей с това да си сама със себе си.

6. Ако някой ден се събудиш и започнеш да виждаш света, оцветен в сиво, моля те, моля те, първо ела при мен. Аз ще те прегърна. Ще отидем на дълга разходка с колата и ще слушаме любимата ти музика. Ще ти напомня, че единственият начин да излезеш от драмата, е да минеш през нея. Ще ти напомня, че демоните в ума ти не са по-силни от теб самата. Ще ти кажа колко голяма нужда има света от теб, за да се излекува. Ще ти кажа, че да останеш жив е много по-добро решение. Ще ти кажа, че те обичам. После ще те целуна по челото и ще ти обещая да направя всичко за теб, че ще бъда до теб, докато мъглата на тъгата на се вдигне от твоя свят.

Източник: www.artparasites.com