В днешно време лъжата е широко разпространен проблем при много хора. Този модел на поведение може сериозно да повлияе на живота ви. С лъжата лесно може да се изгуби доверието на приятелите ви и на най-скъпите ви хора. Нещо повече, тя може да доведе до много сериозни психически и житейски проблеми.

Много лесно може да намалите последиците от подобно поведение, просто не позволявайте лъжата да засегне вашето щастие. Тя може да се окаже в ролята на бавен убиец на вашата личност. Ето няколко причини, за да бъдете честни и да не използвате лъжата като ваш съюзник.

1. Истина ви прави смели

Понякога е необходима по-голяма смелост да кажем неудобна истина, отколкото рискована лъжа. Трябва да знаете, че истината е приоритетът на силните и мъдри хора. Понякога е изключително трудно да се каже само истината, особено когато става въпрос за чувства и отношения, но лицето, с което се занимавате, със сигурност ще оцени вашата смелост.

2. Лъжата поражда недоверие

Фридрих Ницше е казал: "Не съм разстроен, че ме излъга, а съм разстроен, че отсега не мога да ти вярвам." Тази поговорка показва, че никой не вярва на лъжците. Тези, които предпочитат да лъжат, обикновено губят авторитет и си спечелват лоша репутация. Хората, които казват истината, са високо оценени от околните. Да бъдеш честен е добра черта на характера, която повишава самочувствието ви.

3. По-малко стрес

Когато казвате истината вие сте по-малко напрегнати и тъжни, защото не е необходимо да прикривате лъжите си. Освен това истината намалява депресията и изостря мисленето. Ако искате да намалите нивото на стрес, направете истината част от начина ви на живот. По принцип тялото ни произвежда хормони на щастието, когато живеем без стрес.

4. Вътрешни конфликти

Лъжата може да създаде различни вътрешни конфликти. Те влияят на настроението и създадат повече проблеми. Има риск да свикнете, че след като изречете една лъжа, е необходимо да последва още една и още една, за да се покрие първата. Това обикновено води до вътрешно противоречие и не можете да направите нищо за този проблем, освен да не използвате лъжата. Освен това, тя се отразява и на вашата увереност и самочувствие.

5. Когато лъжата се превърне в „болест“

Има един тип хора, които изричат лъжи през цялото време. Няма значение колко сериозен е предмета на обсъждане. На тези хора обикновено им се приисква да излъжат и това често се превръща в лош навик. Ако сте изправени пред този проблем, трябва да потърсите професионална помощ. Тя ще ви даде възможност да излезете от този психологически капан.

6. С лъжа няма да решите проблемите си

Вярвате ли, че малките лъжи ще ви помогнат да решите всичките си проблеми? Ако отговорът е да, то вие сериозно грешите, защото не само че няма да ви помогнат, но и ще ги удвоят. Не забравяйте, че честността е най-добрата политика във всяка ситуация. Спрете тази лоша игра, кажете истината и ще се справите с последиците от вашите действия.

Лъжата може да бъде много вредно и разрушително нещо. Постарайте се да изкорените този лош навик, за да се чувствате щастливи и успешни хора.