На днешната дата българската православна църква чества Свети Фотий. Името на светеца произхожда от гр. photos, което означава светлина.

Преданието за светията разказва, че той е бил Цариградски патриарх и закрилник на всички, които носят светлина в името си. Датата е избрана, защото точно на нея, но през 891 г. светецът се е споминал.

Известно е, че патриархът се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол, и умира в заточение. С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той е написал и обширното послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.

Екипът на Dama.bg честити имения ден на всички с имената Пламен, Пламена, Светлин, Светлана, Светльо, Огнян, Огняна, Светослава, Светослав, Фотий, Фотин, Фотина, като им желае здраве и много успехи!