На 6 март имен ден празнуват всички, които носят името Красимир и Красимира. Именно на днешния ден Българската православна църква почита деня на Св. 42 мчци в Амория.

Легендата разказва, че това са били храбри военачалници, които се пожертвали в името на християнската вяра през 840 г. в Амория. В началото на IX век градът бил непрекъснато нападан и обсаждан от арабски племена, които вече изповядвали исляма. Историята се запазила от времето на византийския император Теофил (829-842 г). Християните се защищавали мъжествено и врагът тъкмо се готвел да отстъпи, когато предател показал на мохамеданите уязвимата страна на крепостната градска стена, градът бил превзет и предаден на огън. По-голямата част от жителите и войниците, които защищавали града, били избити или отведени в робство.

Като възмездие победителят заповядал военачалниците да бъдат затворени в тъмницата - те били 42 души. Църквата почита в този ден паметта на всички смели мъже, които се оказали и добри войници и верни служители на Христа.

Преданията разказват още, че когато родителите кръщават децата си с тези хубави имена, родителите ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им. Красимир и Красимира са събирателни образи на човешкия копнеж по спокоен и уютен живот.

Екипът на Dama.bg честити празника на всички именици, като им пожелава много здраве! Нека тъй както красотата е орисана да спаси света, да има и повече хора, които да го потвърждават с живота си. Честит имен ден!