Омръзна ли ви да закъснявате и винаги да пристигате последна на уговорената среща? Някои хора намират закъснението за нещо съвсем нормално и 20 минути не са никакъв проблем, но други не го приемат толкова добре, а по-скоро го тълкуват като незаинтересованост.

Последиците от постоянните и чести закъснения могат да бъдат наистина ужасни. Има голяма вероятност да изпуснете добро предложение за работа или пък огромна бизнес сделка. Dama.bg ви предлага седем начина, които ще ви помогнат да се преборите с този лош навик.

1. Пригответе се по-рано

Ако сте неорганизирани и основният проблемът е, че не можете да приготвите тоалета си бързо. Решението е да започнете да се приготвяте поне половин час по-рано от нормалното. Трябва да намислите какво да вземете със себе си пред огледалото, докато се гримирате например, така ще бъдете по-подредени. Ако продължавате да правите всичко в последния момент, вашите закъснения никога няма да спрат.

2. Ако пътувате с кола, преценете добре времето си

Когато се наложи вие да шофирате, е от голямо значение да пресметнете трафика и времето, в което ще пътувате, и дали ще успеете да намерите свободно място за паркиране. Вашият път с кола може да бъде абсолютно непредвидим, особено ако живеете в голям град. Дори природата може да ви изненада с ужасни метеорологични условия и да ви накара да стигнете със закъснение.

3. Спете достатъчно

Хората, които винаги закъсняват, често са нощни птици. Постоянните среднощни купони ще ви причинят затруднения със ставането на следващата сутрин. За да се прекъсне навика, трябва да спите минимум осем часа нощем. По-добре отложете партитата за петък и събота. Трябва да се опитате да набавите на организма си достатъчно сън, докато не забележите, че вече нямате неприятности със ставането рано сутрин. А доброто физическо и емоционално благосъстояние ще ви помогне да се справите със закъснението.

4. Управлявайте времето си ефективно

Необходимо е да управлявате времето си ефективно. Ефективното управление на времето означава, че трябва да умеете да преценявате колко време ще ви отнеме да се приготвите и колко време ще ви отнеме да стигнете до вашата дестинация. Това несъмнено ще ви помогне да станете по-организирани и да се отървете от този лош навик.

5. Наградете се

Когато възнаградите себе си, можете да усетите силата на мотивацията. Опитайте се да стимулирате себе си с някоя малка изненада или подарък. Поставете си за цел да не закъснявате и по този начин по-често ще се награждавате с някоя нова дреха или бижу. Какъв по-хубав стимул от този ?

6. Помислете как се чувстват околните, когато закъснявате...

Когато често закъснявате, вашите приятели могат да ви помислят за безотговорни и невнимателни. Опитайте се да се поставите на мястото на онези, които безнадеждно ви очакват. Възможно е дори да се види неудовлетвореност и гняв в очите им. Най-добре ще бъде да се отървете от този навик, ако искате да се отнасят с уважение към вас. 

7. Помислете за последствията

Ако наистина искате да разберете същността на проблема, трябва да помислите за последствията. Този, че закъснявате обикновено засяга отношенията ви с другите. Никой не обича да има приятелство с човек, на когото не може да се разчита, щом става въпрос за точност.

Един съвет: Започнете да уважавате вашето време и времето на околните !