Чувствате ли, подуване и дискомфорт след хранене? От голяма важност е да се храните здравословно и редовно. Също така голямо значение имат и храните, които консумирате. Ние, от Dama.bg, ви предлагаме няколко съвета, които ще помогнат да подобрите храносмилането си:

1. Яжте храни, богати на глутамин

Едно от най-важните хранителни вещества, които могат да помогнат да се преборите с лошото храносмилане естествено е глутаминът. Той спомага за намаляване на възпалението на лигавицата в стомаха ви. Опитайте се да включите повече храни, богати на глутамин като спанак, яйца, риба, месо, цвекло, магданоз, млечни продукти и бобови култури. Пресните зеленчукови сокове също могат да бъдат добър избор.

2. Увеличете приема на вода

Дехидратацията може да доведе до голям брой сериозни здравословни проблеми, включително и проблеми с храносмилането. Вероятно знаете, че трябва да се пият най-малко 8 чаши чиста вода на ден. Хората, които страдат от обезводняване, са склонни да имат сериозни нарушения в храносмилането. Ако не ви харесва вкусът на обикновена вода, добавете малко лимон. Не само ще ви излекувате храносмилането, но ще енергизирате цялото си тяло.

3. Яжте пълнозърнести храни

Забързаното ежедневие не ни позволява да ядем пълнозърнести храни. Избягвайте да ядете всичко, което е с високо съдържание на сол, захар, изкуствени подобрители, както и полуфабрикати. Включете повече здравословни храни в ежедневната си диета, за да подобрите цялостното си здраве. Здравословното хранене не е толкова трудно и скъпо, колкото си мислите. A натовареният график е просто извинение, за да се отдадете на заведения за бързо хранене и други нездравословни храни.

4. Стойте далеч от всякакви диетични тенденции

В днешно време много жени са обзети от модните тенденции в диетите. Забравете за тях, ако имате нарушения в храносмилателната система. Първо, защото повечето от тези тенденции са само тенденции и нищо повече - те не ви помагат да отслабнете бързо, а провалят метаболизма ви. Консумирането на пълнозърнести храни е достатъчно, за да поддържате теглото си под контрол и храносмилателната система здрава.

5. Пазете черния си дроб здрав

Когато черният дроб работи ефективно, не може да имате храносмилателни проблеми, ето защо е толкова важно да го поддържате здрав. Помислете за добавяне на някои от изброените храни в менюто си, като моркови, листни зеленчуци и червено цвекло, те ще помогнат за детоксикация на черния ви дроб и ще го поддържат здрав. Не забравяйте и да се отървете от лоши навици като пушене и пиене.

6. Яжте често и по-малко

Научете се как да ядете бавно, дъвчете храната си добре и слушайте сигналите на тялото си. Дъвченето на храните бавно ви помага да ядете по-малко. Опитайте се да пиете чаша вода преди и след хранене. Имайте предвид обаче, че най-добрият вариант е да пиете течности най-малко 30 минути преди и след поемането на храна. Обръщайте повече внимание на това как се чувствате след хранене.

7. „Блокирайте” стреса, за бъде сънят ви по-добър

Стресът причинява много проблеми с храносмилането и може да доведе до сериозно заболяване, ако не знаете как да се справите с него. Стресът също е един от основните причини за безсънието. За да лекувате храносмилането по естествен път, се уверете, че нивата на стрес са ниски и ще получите достатъчно сън всяка нощ. Трябва да спите минимум 7 часа в денонощието.