Съществува мит, че хората се влюбват от пръв поглед и любовта им продължава вечно. Но защо никой не строи по този начин сгради, защо никой не получава така професия и никой не оздравява изведнъж и без усилие?
Това, уви, не е така, тъй като жените градят отношенията във всяка връзка.

Много терапевти отказват да провеждат консултации за двойки, тъй като мъжете очакват, че за парите, които плащат, терапевтът трябва да им докаже, че жените грешат за всичко. Затова много от тях избират да работят само с жените, защото когато се променя жената се променя и отношението на мъжа към нея.

От Dama.bg публикуваме седемте най-често срещани грешки, които 99% от жените допускат.

Грешка №1: Поучавате го

Основна грешка във всички отношения е прекалено многото говорене от страна на жените. И не става дума за обикновените разговори, а за онези пъти, когато вместо да обясни причината за това, защо е тъжна, тя отговаря: „Ще ти обясня как е правилно! Аз знам най-добре! Ти не знаеш, изобщо…” И така се започва поредното нравоучение, например в колата, когато мъжът няма къде да се скрие и е длъжен насила да изслушва всичко това. После се прибират вкъщи, вечерят, лягат си, правят секс, а на сутринта всичко се повтаря.

Грешка №2: От една крайност в друга

Жените често имат навика да изпадат в крайности, като например „винаги достъпна” или „абсолютно недостъпна”. Тук съществуват два момента:

1. Когато жената е достъпна по всяко време за мъжа, независимо от това, как се държи той с нея, то тя губи своята стойност както за самата себе си, така и за партньора си.

2. Когато жената заема позиция на „глава на семейството” или на „майката” в семейството, то сексуалното влечение на мъжа към нея изчезва. И в това няма нищо странно, тъй като в главата на мъжа образа на „майката” и представата за „секс” са две противоположни и несъвместими неща. „Майката” е за обич, а за секса трябва да се търси при друга жена.

Жената е комбинация от момиче и майка. Сумарно трябва да се получи една спокойна, уравновесена жена, която умее да проявява гъвкавост в различните ситуации. Майката не може да бъде гъвкава, тъй като тя постоянно се безпокои за нещо и трябва да бъде права във всяко отношение. А момичето не може да проявява гъвкавост, защото не е съзряла и още е наивна.

Когато момичето става жена, тя разбира, какво означава спокойно щастие и се научава, да постига това състояние.

Много жени чакат да дойде мъж, който ще направи нещо, от което всички изведнъж ще се почувстват добре. Това няма да се случи. Защото нуждата от любов е базова потребност, която ние трябва да можем сами да удовлетворяваме. А ако не сме способни на това, то недоволството ни ще нараства.

Грешка №3: Усмирявате тигър с чехъл

Жената често се опитва да обясни на партньора си, че той не съответства на нейните очаквания. Тя непрекъснато му повтаря фрази от типа: „Много си мързелив!”, „На твоята възраст трябва вече да имаш поставени цели, за които да се бориш, а вместо това ти…”, „Няма ли да пораснеш най-после?”, „Трябва да се бориш за повишение, защото не печелиш никакви пари!” или „Колко още да те чакам да вземеш решение?!”. В крайна сметка той игнорира всичко казано, а желанието му да се връща при такава жена, която постоянно го напада и унижава, изчезва безвъзвратно.

Съществува такава алегория, когато взимаме тигър и започваме да го дресираме с помощта на чехъл. Повтаряме му, че е слабак и е посмешище, а не тигър. Затова, скъпи дами, постарайте се по-често да използвате конструктивни фрази като: „Знаеш ли, натъжава ме факта, че…”, „Знаеш ли, разстроена съм от това, че вече неведнъж ти обясних, колко е важно за мен това и силно се надявах, че ще ме разбереш”.

По този начин жената прехвърля отговорността за своето настроение на плещите на мъжа. И това е много важно, защото жените имат нужда да са с отговорни мъже. А на представителите на силния пол им е много по-лесно да направят така, че жената да се чувства добре, отколкото по-късно да са отговорни за това, че тя е тъжна.

Грешка №4: Не знаете, какво е „щастие”

Каква е причината представителки на нежния пол от различни възрасти и социален статус да повтарят една и съща грешка? Отговорът е много прост – важно е възпитанието на родителите. Те са длъжни да обяснят на дъщерите си какво е „истинското щастие” преди да ги пуснат в напрегнатия и враждебен свят. Момичетата рядко могат да познаят истинското щастие и спокойната радост. Те познават само фрагментарните чувства, изпитвани, когато получат висока оценка, някоя награда за достиженията си или похвала за добро поведение. Но всичко това е само мимолетно задоволство, а знае ли какво е постоянното щастие? И ето че тя пораства, идва мъж и ѝ казва „Аз ще те направя щастлива!”. Женят се. Минават 2-3 години, но тя не усеща онова познато чувство постоянно всеки ден. И какво ще се случи после?

Затова основна задача на родителите е да обяснят на децата си, какво е истинското щастие.

Грешка №5: Възпитавайте нежност в децата

Мой близък приятел има тригодишна дъщеричка. Когато търси неговото внимание, тя винаги е много мила и нежна. Ако жената се държи по същия начин, то мъжете няма шанс да останат равнодушни. Но къде изчезва всичко това с годините? Защо когато започнеш да общуваш с момиче, ти е нужно толкова много време, за да започне да се държи мило с теб? Когато жените бяха малки момиченца го правеха несъзнателно и много естествено. Защо сега трябва някой да ги учи отново на тези неща?

Виновна е тревогата. Опитът от предходните връзки.

Истината е, че когато проявявате нежност, партньорът ви ще ви отвърне с взаимност. Също като при малките деца. Важно е винаги да се съобразявате с чувствата на другия.

Грешка №6: Не давате на мъжа да говори

Мъжът трябва да се научи да говори. Когато той мълчи, жената се чувства ненужна. Проблемът е, че мъжете градят плановете си тихомълком и не са свикнали да ги обсъждат с жени. Но ако той каже: „Днес работя, за да мога след 3 години да купя дом за нас”, то жената с най-голяма радост ще го подкрепи. Докато в очите на мъжа нещата стоят по различен начин. Неговата логика е, че щом живеят заедно, прибира се вкъщи при нея и яде това, което му е сготвила, значи я обича. Но жената има нужда периодично да го чува, за да бъде сигурна в това.

Има една много добра за целта игра. Следващият път, когато партньорът ви ви помоли да му направите кафе или ви попита къде е ризата му, вие му отговорете: „Кажи ми двете важни за мен думи и ще ти кажа къде е ризата ти” или „Кажи ми 5 мили думи и ще ти направя най-вкусното кафе на света”. Мъжът трябва да се приучва да казва всички тези неща, които са така важни за всяка една жена. С течение на времето той сам ще започне да ви казва това без да го молите.

Грешка №7: Не осъзнавате колко сте красива

Защо преди да излезе навън, жената прекарва по два часа пред огледалото, за да впечатли непознати хора, но не намира време да изглежда добре вкъщи за мъжа си? Това е защото за жената е важно общественото мнение. Мъжът ѝ вече е до нея. За нея е много по-важно не какво ще каже мъжът ѝ за нея, а какво ще кажат останалите на мъжа ѝ за това, колко е красива тя.

Това не е правилна позиция, затова е редно да го поправите. Да си красива е задължение на всяка жена независимо от възрастта ѝ. Няма значение къде работи. Никога не бива да се занемарявате.