Вероятно знаете какво може да ядете и какво - не, след като забременеете. Знаете ли обаче кои храни ще увеличат значително шансовете ви да заченете?


Екипът на Dama.bg ще помогне на всички жени, които искат да забременеят, а бебето не идва. Може и да не ви се вярва, но храненето може да ускори сбъдването на най-голямата ви мечта - тази да станете майки.

Боб
Изследователи от Харвард установиха, че жените, които консумират основно животински протеини, са застрашени 39% повече от безплодие. Жените, които предпочитат растителни протеини, по-рядко имат проблем да заченат. Така че, хапвайте смело боб. Ако толкова не го обичате, ви препоръчваме леща, тофу, соеви ядки. 

Сладолед
Една или две порции дневно пълномаслени млечни продукти, като сладолед, защитават от безплодие. Обезмасленото или с ниско съдържание на мазнини мляко прави точно обратното. Това е така, защото премахването на мазнините от млякото променя баланса на половите хормони и пречи на овулацията. Не трябва да прекаляваме, все пак.

Листни зеленчуци
Спанак, броколи, зелена салата и други тъмни листни зеленчуци са богати на фолиева киселина и витамин Е. Консумирането им подобрява овулацията, както и прави по-здравословна семенната течност на мъжете. Фолиевата киселина намалява риска от спонтанен аборт или проявата на генетични проблеми на детето. Изследване установи, че мъжете, които консумират листни зеленчуци, имат 20% по-малко анормални сперматозоиди.

Тиквени семки
Тиквените семки са с високо съдържание на желязо. Скорошно проучване установи, че жените, които консумират богати на желязо храни, са с 40% по-нисък риск от безплодие. 

Пълнозърнест хляб
Белият хляб повишава кръвната захар и инсулина. Това от своя страна може да наруши репродуктивните хормони. Холандско изследване сред 165 двойки установи, че жените с високи нива на кръвна захар имат много по-малък шанс да заченат в първите 6 месеца. Затова винаги избирайте пълнозърнест хляб, както и кафяв ориз пред бял. 

Зехтин
Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които спомагат за повишаване чувствителността към инсулин и намалява възпалението в тялото. Възпаленията пречат на овулацията, зачеването и ранното развитие на ембриона. Използвайте зехтин за салати, както и за приготвяне на храни вместо масло или олио.

Сьомга
Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които помагат за регулиране на репродуктивните хормони и увеличаване на притока на кръв към половите органи. Тя също така е с по-ниски нива на живак от останалите тлъсти риби. Избягвайте акула, риба меч, кралска скумрия, ако се опитвате да забременеете. 

Бонус: Избягвайте трансмазнините, които се намират в много печени, преработени храни. Те намаляват способността на организма да реагира на инсулина, което ще ви направи по-податливи на нередовна овулация.