Зимата е чудесен сезон, който предлага много забавления и красив зимен пейзаж. Но това е и сезонът, в който е изключително важно да засилим имунната си система. Може да го направим, като ядем тези 7 зимни супер храни - не само ще подобрят защитните сили на организма, но и ще ни помогнат да запазим енергията си през студените месеци.

1. Наровете

Кой не обича вкусния баланс между сладко и кисело в наровете? Нарът е една от най-популярните и здравословни храни, които трябва да включите в хранителният си план. Може да добавите няколко семена към кисело мляко, салата или обикновена вода. Свежият сок от нар също е прекрасен вариант. Пиенето на чаша нар сутрин помага да посрещнете нуждата на организма от калий.

Половин чаша семена от нар съдържа 70 калории, 3,5 грама фибри и 16 грама въглехидрати, както и витамини и фолиева киселина B. Нарът е богат на мощни антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на някои видове рак, а също може да помогне за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. При закупуване на нарове избирайте най-тежките от тях, които са най-сочни и вкусни.

2. Зеле

Това може да не звучи вкусно, но е изключително здравословно. Ако готвите брюкселското или обикновеното зеле правилно, ще имате най-здравословното ястие и най-вкусната храна за зимата! Брюкселското зеле е бързо и лесно за готвене: отнема около 8-10 минути, за да се подготви. Може да се пече, да се приготви на парна баня или соте. 
Зелето е богато на фибри, калий, витамин А, С и К. То има противовъзпалително действие, помага за увеличаване нивата на енергия, подобряване на имунната система и предотвратяване на простуда и грип.

3. Цитрусови плодове

Зимната диета не е пълна без цитрусови плодове. Грейпфрути, портокали, мандарини и лимони, толкова е лесно да намерим любимия си цитрус и да наблегнем на него през зимния сезон. Цитрусовите плодове са вкусни и освежаващи и са перфектната здравословна закуска. Те са едни от най-добрите източници на витамин С, калий и фолиева киселина. Цитрусовите плодове са с мощни противоракови свойства поради високото си съдържание на флавоноиди. Но ако приемате някакви лекарства, отпускани с рецепта, избягвайте консумацията на грейпфрути (особено на сок), тъй като може да причини лекарствени взаимодействия и усложнения. Консултирайте се с вашия лекар.

4. Райска ябълка

Райските ябълки са сред най-добрите зимни храни, които трябва да ядете редовно. Те са с високо съдържание на въглехидрати, натрий, диетични фибри, калий, калций, магнезий, манган и желязо и съдържат малко мазнини и протеини. Те също са с изобилие от витамин С и витамин А.

5. Канела

Канелата е популярна подправка по време на зимния сезон, подходяща е за почти всяко ястие и напитка, които приготвяте. Можете да я използвате в бисквитки, пайове, сладкиши, пудинги, шейкове, супи, също така за по-екзотичен вкус може да добавите нотка от канелата в леща и боб, както и в напитки като горещ шоколад, чай и вино. Канелата стимулира имунната ви система, подобрява мозъчната ви функция и е много полезна за здравето на сърцето. Тя съдържа етерични масла, които са с мощни антимикробни и противовъзпалителни свойства. Нещо повече, канелата съдържа калций, манган, фибри, желязо, флаваноли и антиоксиданти.

6. Бобови растения

Тази зима помислете за консумацията на повече бобови растения, за да сте здрави и пълни с енергия. Бобовите растения съдържат основни хранителни вещества като протеини, фибри, желязо, цинк, калций и витамини. Те могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания. Използвайте боба в зимните яхнии и супи. Бобовите растения могат да са добър и здравословен заместител на месото.

7. Картофи

Когато се консумират в умерени количества, сладките картофи са перфектната зимна храна. Те са мощен антиоксидант, съдържат и бета-каротин, който помага за предотвратяване на увреждане на клетките в тялото. Сладките картофи също съдържат въглехидрати, фибри, желязо, калий, витамин В6 и някои други основни хранителни вещества. Сладките картофи може да приготвите както в пай, така и в супа, печени, постни или с месо.