Депресията може да ни изненада по всяко време. Но много от нас понякога дълго прикриват този проблем.

Според Световната здравна организация депресията засяга повече от 350 милиона души от всички възрасти по целия свят.

Депресивните състояния се проявяват по различни начини. Това зависи от сериозността на проблемите и може да се променя с течение на времето. Най-често депресията е свързана с фактори, като например генетика, хранене, околна среда, индивидуални особености на личността или химически дисбаланс в мозъка.

За съжаление много хора, страдащи от депресия, не получават необходимото съдействие, притесняват се да говорят за психичното си здраве, не искат да се чувстват виновни или слаби.

Заболяването се диагностицира трудно, защото някои хора много добре прикриват депресията си. Но има 7 явни признака на скрита депресия, които показват, че вие или вашите близки имат нужда от помощ.

1. Загуба на интерес към обичайните дела

На много хора, страдащи от депресия, им е трудно дори да станат от леглото сутрин. Те не изпитват желание да се занимават с каквото и да било.
Например, ако някога си обичал да танцуваш, но сега дори самата мисъл за това изглежда като истинско мъчение, то причината може да бъде в скритата депресия.

2. Липса на енергия

Един от най-очевидните показатели за скрита депресия е липсата на енергия. Подобно състояние се дължи на безсъние през нощта и постоянно чувство на безнадеждност и отчаяние през деня. Това води до сериозно нервно изтощение. Добрата новина е, че може да бъде преодоляно, ако приемате здравословна храна, пиете много вода, спортувате и общувате с хора. В допълнение, не е необходимо да планирате твърде много неща за изпълнение през деня.

3. Липса на интерес към храната или повишен апетит

Друг често срещан симптом на скрита депресия е преяждането или точно обратното - пълна загуба на интерес към храненето.
Гери Кенеди, доктор на медицинските науки и директор на гериатрична психиатрия, към медицински център Монтефиоре, Ню Йорк твърди:
"Всяка рязка промяна в теглото, както качване така и загуба, може да бъде показател за скрита депресия. Това е особено вярно,ако има и други симптоми при хора, които са страдали от депресивно състояние и преди."
Всяка внезапна промяна в храненето може да доведе до сериозни усложнения. Ако от дълго време страдате от липса на апетит или напротив - ядете прекалено много, за да успокоите емоциите си, това може да е признак на скрита депресия.

4. Хронично безсъние

Според изследванията, повече от 80% от възрастните, страдащи от депресия, имат проблеми със съня. Доказано е, че пациенти с хронично безсъние е по-
вероятно да развият депресия в сравнение с тези, които спят добре през нощта. Много лекари смятат, че лечението на безсъние рязко намалява
симптомите на депресия при повечето пациенти.
Разбира се, няколко нощи без сън не сигнализират за депресия, но ако не можете да спите в продължение на няколко седмици или месеци, това вече е показател за скрита депресия.

5. Злоупотреба с алкохол или наркотици

Прекомерната употреба на алкохол или наркотици могат да се дължат на най-различни причини, но при някои хора това може да означава скрита депресия. На първо място, те просто искат временно да се отърват от своите мисли и емоции, но след това бързо привикват с упойващите вещества, тъй като те осигуряват желания резултат.

6. "Аз съм добре ..."

Често хората, страдащи от депресия, умело крият истинските си чувства, защото не искат да натоварват никого със своите проблеми. Ако забележите, че вашият любим човек крие чувствата си, то може да страда от депресия.


7. Изолация и самота

Хората, страдащи от депресия губят интерес към много дейности и социални връзки. Те обикновено са склонни да се изолират от другите. Ако човек прекарва повечето време сам, отказвайки да общува с приятелите и семейството си, това може да е признак на скрита депресия.

Депресията е лечимо състояние. Dama.bg ви съветва да бъдете внимателни към себе си и любимите си хора!