Независимо дали обичате Коледа или не, трябва да я направите специална за децата си. Тя е вълшебно време за най-малките, не само заради очакването на Дядо Коледа, а и заради това че всички членове на семейството се събират заедно за празнична вечеря и прекарват дълго време заедно. Може би сте заети с готвене и пазаруване, но намерете време, за да направите празника по-специален и вълшебен за децата ви.

1. Четете поне по една коледна история всеки ден

Коледа е пълна с вълшебни коледни истории. Четете всяка вечер по една на своето дете в близост до елхата, за да остане то с незабравими спомени от този светъл празник. Може да допълните този мил момент с коледни сладки и горещ шоколад.

2. Гледайте по един коледен филм всеки ден до Коледа

Четенето на книги е страхотна идея, но не забравяйте и за приказните коледни филми като "Сам вкъщи", "Чудото на 34-та улица", "Договор за Дядо Коледа", "Гринч" и много други. Гледайте най-малко по един коледен филм всеки ден до Коледа, за да повишите празничното настроение на семейството си и да прекарате времето си заедно наистина забавно.

3. Гответе заедно

Повечето майки не обичат да готвят с децата си, тъй като те са много любопитни и могат да направят истинска бъркотия в кухнята. Въпреки тези малки пречки, когато сте внимателни и им обясните добре как трябва да се държат, бихте постигнали невероятни резултати от съвместното ви готвене. Освен да приготвите нещо за коледната трапеза, може да украсите къщата заедно. Това е огромна отговорност за децата, от която те ще останат горди и щастливи, че са се справили и че сте им позволили да ви помогнат.

4. Създайте семеен празничен календар

Вземете няколко листчета и запишете любимите си семейни дейности по тях. Прикрепете ги към различни дати в календара. Всяка сутрин карайте децата да взимат по едно листче и да откриват какво ги чака през деня. Дейностите могат да бъдат най-различни като обща семейна игра, рисуване, украсяване на къщата, правене на коледни картички и опаковане на подаръци, правене на коледни сладки, игра със сняг и правене на снежни човеци, каране на ски и шейни и много други. Има и много други забавни дейности, които можете да правите цялото семейство, за да си доставите коледно настроение и да оставите у децата си незабравими спомени.

5. Насладете се на коледните светлини

Зимната ваканция е перфектният момент да отидете на разходка и да се насладите на коледния дух. Ако имате кола, може да се повозите около вашия квартал или целия град, за да се насладите на ослепителните коледни светлини. Ако времето го позволява, отидете на разходка и пеша. Това е чудесно упражнение за цялото семейство и в същото време може да бъде изключително забавно. Това е един от най-простите и най-евтините начини да направите Коледа по-специална за децата.

6. Помолете децата си да украсят дома и коледното дърво

Накарайте децата си да направят свои собствени декорации и ги оставете да украсят дома ви. Когато украсяват коледна елха, се уверете, че не използват чупливи играчки, коледни светлини и други предмети, които могат да бъдат опасни за тях.

7. Помагайте на другите

Важно е да учите децата си да помагат на другите. Коледа е най-подходящото време за това. Учете децата си, че те не трябва да имат много пари, за да помагат на другите. Направете коледни сладки, картички и малки подаръци заедно. Подарете малко домашно приготвени подаръци на тези, които са в нужда и които нямат възможност да празнуват Коледа. Да помагате на другите около Коледа (и не само около Коледа) винаги е добра идея, която можете да осъществите заедно и да се почувствате щастливи и добри хора.

Разбира се, има много други начини да направите Коледа специален момент за децата. Вашето семейство може да има други идеи и те да се превърнат във ваша семейна традиция по Коледа. Ще се радваме да споделите идеите си с нас.