Не е нужно неизбежно ти или член от твоето семейство да се разболете от грип, след като това може да бъде избегнато чрез естествено укрепване на имунната система. Ето и предложенията на Dama.bg за справяне с вирусите.

Вкусът на дъгата

Консумирането на голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци е първата стъпка, за да си гарантираш по-силна имунна система. Витамините A, B6, C и E и минералите цинк, желязо, мед и селен са жизнено важни за запазване на силата и имунитета. Увери се, че с режима на храненето ти получаваш всички необходими хранителни вещества. Допълването на диетата ти ежедневно с мултивитамини ще запълни празнините.

Вземай допълнителни дози чесън

Чесънът е известен със своите антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства и чрез него могат да бъдат избегнати евентуални инфекции. Ежедневна доза от две сурови скилидки чесън ще ти осигури предпазване от грипа.

Ден с гъби

Благодарение на гъбите се увеличава производството и активността на белите кръвни клетки и се подобряват шансовете за борба с инфекцията.

Направи си чаено парти

Започни деня с голяма чаша черен чай. Здравословните свойства на черния чай са известни от векове. Едно скорошно изследване на Харвардския университет потвърждава лечебните му свойства. Проучването установи, че хората, които пият пет чаши черен чай на ден за две седмици са имали 10 пъти по-високи нива за справяне с вирусите от тези, които не пият чай. Изследователите предполагат, че зеленият чай има същия ефект.

Движи се

Движение от 30 до 60 минути дневно ще даде на твоята имунна система на допълнително предпазване. Проучване, проведено от Дейвид Нийман установи, че хората, които ходят редовно за 12 седмици намаляват наполовина броя на настинките и възпаленото гърло от хората, които са по-малко активни. Упражненията също са чудесен начин за намаляване на стреса и неговото вредно влияние върху имунната система. Изчислено е, че 90% от заболяванията са причинени от стрес. Твърде много упражнения могат да имат обаче обратен ефект върху имунната ти система. Движение за повече от 90 минути на ден може да те направи по-податлив на вируса на грипа.

Здрав сън

Добрият нощен сън е от съществено значение за имунната ти система. Прекалено умореното тяло не разполага с необходимите сили, за да се бори с инфекциите. С осем часа на нощ тялото ти ще бъде готово да се изправи пред нов ден и да се бори с вирусите.

Мий ръцете си по-често

Една силна имунна система трябва да бъде в състояние да се бори с грипния вирус, но с честото измиването на ръцете си можеш да увеличиш силите си повече. Използвай топла вода и сапун и избягвай да докосваш устата, носа и очите си.