Много хора се опитват да намерят начини да открият правилния хранителен режим. Днес буквално сме атакувани от реклами за диети и четива за най-новите тенденции в режимите за хранене. Всяка нова диета е рекламирана като лесно средство за загубата на тегло за този, които искат да се откажат от него. Но и всеки от нас познава толкова много хора, които са опитали всичко и все още не могат да получат контрол над теглото си. За да намерите най-добрата диета за вас, си помисли за нещата по-долу. Ние от Dama.bg се надяваме, че именно тези няколко съвета ще ти дадат отговор на въпроса Как да намеря най-подходящата диета за себе си.

Проучване на диетата

Проучването стои в началото на всяка диета. Преди да почнеш дадена диета винаги направи проучвания за нея. Да отбележим, че четеното на реклама, слушането за диетата от познати или знаменитости, а същи и виждането на диетата по телевизионно шоу, не са точни изследвания. Съветваме те да влезеш в интернет или да прочетеш в книгите, за да видиш дали има някаква полезна информация и мнения за тази диета. Това ще ти бъде на помощ при избора. 

Обърни внимание съставките на диетата

Ако диетата, от която се интересувате ви казва да ядете храни, с които не е съгласно вашето тяло, като например боб, месо, зърнени култури или млечни продукти, тогава може би няма да имате желанието да я спазвате. Може да обичаш идеята да ядеш сурова храна, но какво ще стане, ако твоето тяло не може да понася всички тези сурови зеленчуци. На други хора пък им допада да спазват ниско въглехидратна диета, но и тяхното тяло може да не понася количеството месо, яйца и масло. Каквато и диета да избереш винаги обръщай внимание на храната, която ще се консумираш, за да разбереш дали тя отговаря на твоя вкус.

Пази се от енергийни блокчета

Всяка диета, която ти казва да ядеш енергийни блокчета, трябва да бъде избягвана. Това е просто една търговска истерия. Плюс това тези продукти са скъпи и не са „приятелски настроени“ към теб.

Бюджет

Трябва също така да знаеш дали ще можеш да си позволиш да ядеш такъв вид храна, каквато е описана в диетата. Плодовата диета например ще изисква от теб да си купуваш големи количества зеленчуци и плодове. Имаш ли време и пари, за да минеш на такава диета? Ако пък си на диета, която те съветва да ядеш много животински храни – ще имаш ли възможността и времето? Помисли добре и прецени дали ще успееш с бюджета, преди да е станало късно.

Лесно приготвяне

Обърни внимание на това колко лесно се приготвят ястията в избраната от теб диета. Защото, за да спазваш определен хранителен режим, освен всичко се изисква време. Диетите не са съставени от бързи храни и полуфабрикати, което означава, че ще трябва да отделиш поне половин час за приготвяне на храната си. 

Попитай другите

Винаги е добра идея да попиташ и да видиш как се чувстват твои познати, които успешно са я издържали, при това без да бъдат разорени или гладни. Задай своите въпроси към тях и се вслушай в препоръките, които ще ти дадат, за да се справиш усешно.

Стреми се към баланс

Не забравяй, че ти няма да се придържаш към избрания режим твърде дълго. Това просто не е заложено в човешката природа. Стреми се съм баланса, не към съвършенството.

Източник: Diet.allwomenstalk.com