Негативните хора и взаимоотношения изпиват силите ни. След общуването с такива приятели се чувстваме емоционално и физически изтощени.

Вижте 7 начина как да не попадате в омагьосания кръг, в който ви затварят такива връзки и познанства. 

1. Обърнете внимание, колко точно се раздавате за тях

Често се случва, да се раздаваме излишно много за негативни хора, с цел да подобрим отношенията си с тях или още по-лошо – да се опитаме да променим тяхното отношение към света като цяло. Обръщаме им повече внимание, изслушваме ги с часове, правим всичко възможно да им помогнем, занимаваме се с техните проблеми, даваме им съвети, внимателни сме към техните чувства и съпреживяваме техните драми. Къде е уловката? Колкото повече внимание отделяте на техните проблеми, толкова по-голяма важност им придавате. 

Всъщност буквално ги захранвате с отношението си

и те продължават да се държат по този начин. Негативно настроените хора всъщност не искат съветите ви как всичко да се оправи – може би дори това ще е един от начините, по които може да се отдръпнат от вас. Често те се ядосват, когато ги поучавате и се опитвате да ги насочите. Всъщност, единственото, което искат е да ги слушате и да им съчувствате. За тях е важно изцяло да завземат вашето внимание, да са център в отношенията ви и настроенията и темите да се завихрят единствено около техните чувства в конкретния момент. Всъщност тези хора нямат нужда от помощ, а точно обратното. Нужно е някой да ги свали на земята и да им даде да разберат, че светът не се върти около тях. Спрете да губите енергия и време с тях. Не попадайте в омагьосания кръг, изваян от егоистичните им нужди.

2. Освободете се от тяхната власт над вас

Често такива приятели могат да започнат да ви обвиняват, че самите вие сте егоисти, че не се държите като истински приятели, за каквито са ви смятали, че те са в нужда, а вие ги игнорирате. Опитват се да ви накарат да се чувствате виновни, за да получат своето – вашата енергия. Не се поддавайте. Ако държите на тях, попитайте ги от какво точно имат нужда. Ако искат за пореден път да ги изслушате на вече изтъркана тема, ги засечете: ‘’Нали говорихме вече за това и ти дадох съвет, какви действия предприе?”, ако замлъкнат сте постигнали своето. Други обаче ще продължат да упорстват. Вниманието ви все пак им е толкова нужно –

откачете ги от себе си с острата ножица.

Кажете им: „Достатъчно обсъждахме тази тема и предложенията ми се изчерпаха. Не мисля, че мога да ти помогна”. Звучи ви прекалено грубо? Може би за това все такива хора се навъртат около вас. Спрете и за миг огледайте ситуацията около себе си – къде се намирате в живота си? Дали не допускате негативно настроени хора да влияят и контролират емоциите и битието ви? Губите ли сили и енергия всеки път щом се срещнете с определени личности? Ценете собственото си време и чувства, освободете се от хора, които само са „пили” от вас, без да оставят нищо и ги допускайте отново до себе си само ако си го заслужат! Точно така – вашето щастие е не по-маловажно от тяхното, нека се потрудят, за да бъдат част от приятелския ви кръг.

3. Не забравяйте, че вие не сте отговорни за техните чувства

Ако те са тъжни, оплакват се, нещастни са, чувстват се подценени или просто не са в добро настроение, не забравяйте, че вие не носите отговорност за тези чувства, нито сте длъжни да им помагате да ги преодолеят. Припомнете си предните две точки. Имате право на щастие и спокойствие, и нека това състояние на духа ви бъде ваша цел номер едно. Това, че сте техни приятели, не ви прави автоматично отдушник за проблеми 24 часа в денонощието. Не им позволявайте да ви се качват на главата и

не се подлъгвайте да им съчувствате и да търсите решение вместо тях.

Рискувате да бъдете в постоянно минорно настроение само и само, за да сте „в тон” с тяхното. Ако все пак не желаете да ги изолирате, направете опит да ги заразите с позитивизъм. Споделете някой забавен момент от вашето ежедневие, поканете ги да се повеселят някъде с вас. Ако не се пречупят и продължават да нагнетяват атмосферата с лошите си мисли и начумерена физиономия, просто ги оставете сами, докато им мине. Не се натоварвайте излишно с чужди емоции и драми.

4. Не приемайте нищо лично

Нищо чудно негативно настроените ви приятели да реагират остро, да казват или правят неща, които ви нараняват. Помнете, че за тях всичко е мрачно, те виждат лошото във всяка ситуация и реагират първосигнално.

Не приемайте действията им присърце.

Вземете четката с розова боя и замацайте смело думите им. След което... си купете сладолед.

5. Помнете, че не можете да спечелите

Да надговорите черноглед човек или да промените мнението му за нещо? Мисия невъзможна! Освен, че вадят негативното от всяка ситуация, друга важна характеристика на тези хора е, че 

те винаги са прави!

Не можете да триумфирате в спор с многоцветните си приказки или остър ум – техният цинизъм ще ви победи в крайна сметка. Не се хабете. Пазете енергията си за красиви и приятни неща.

6. Те не са такива заради вас

Хората, на които им е трудно да се справят с яда си, прекалената си чувствителност и постоянната нужда от внимание, вероятно са имали болезнени за тях случки в миналото си, или просто винаги са се сравнявали с останалите и не им е харесвало коя позиция в социалната стълбица заемат. Интересното е, че те предпочитат да обвиняват всички останали за собствените се провали и нещастие, и в повечето случай само се оплакват и търсят съчувствие, без да предприемат конкретни действия... Помнете:

вие нито сте виновни за тяхната съдба, нито сте длъжни да четкате егото и да повдигате самочувствието им.

Не се обвинявайте, че не им помагате достатъчно. Оказвайте им подкрепа, но умерено – спомнете си точка 1. Можете да бъдете състрадателни, но не жертвайте себе си и своето щастие! Раздавайте се за тях точно толкова, колкото и те се раздават за вас!

7. В края на деня, не забравяйте едно нещо:

Негативизмът на вашите приятели не е ваш проблем. Не го приемайте като мисия. 

Не можете да оправите живота на всички.