Ако в един момент осъзнаете, че започвате да губите доста от приятелите си, може би не е лоша идея да преосмислите действията си. Ето 7 неща, които правите, отблъсквайки близките ви от вас.

1. Непрестанното използване

Напълно естествено е да помолите приятел за помощ. Нима приятелите не са точно за това? Ако имаш нужда от мен – аз съм тук по всяко време. И все пак, никой не обича пиявиците. Ако се окаже, че непрекъснато молите за услуги, а не предлагате нищо в замяна, хората няма да изгарят от желание да бъдат около вас. Аз бих направила всичко за приятелите ми, но ако тях ги няма, когато аз имам нужда от помощ, то тогава те не си никакъв приятели.

2. Всяка минута е нова възможност да рекламирате нещо

Моля те, спри да ми продаваш неща. Не съм заинтересована от блендери, най-новите технологии в лаковете за нокти, различни видове масла и т.н. Обещавам ви, ако още някой ме добави в някаква група във Фейсбук без моето разрешение, ще започна да пищя. В случай, че не сме си говорили от месеци и първото нещо, което чувам е как трябва да си купя нещо, което ще „промени живота ми“, отговорът е НЕ. Когато усетя, че имам нужда от нещо подобно, ще те потърся.

3. Пристрастеност към мобилния телефон

Напълно разбирам това. Мобилните телефони са пристрастяващи и е наистина трудно да се откъснем от всички видове социални мрежи. Но, моля те, ако водим разговор, фокусирай се върху МЕН, а не върху малкия светещ екран. Когато сме лице срещу лице, искам наистина да присъстваш в разговора. Наистина съм искрено заинтересована от теб и живота ти, искам да чуя детайлите, а не да изчаквам да отговаряш на съобщения ...

4. Ненужна драма

Никой няма нужда от допълнителни количества драма в живота си. Ако си създаваш проблеми само за да може да кажеш, че имаш такива, не заслужаваш времето ми. Истинските приятели са готови да простят и заедно се справят с проблемите в комуникацията. Ако съм направила нещо, което те притеснява и не ти харесва, нека го обсъдим, за да мога да видя и поправя грешката си. Приятелството ни е важно за мен и наистина искам всичко помежду ни да е наред.

5. Говоренето зад гърба на някой

Когато говориш неща по адрес на някой твой приятел, първото нещо, което ми минава през ума е: „Чудя се какво ли казваш за мен на другите...“ Искам около мен да има хора, които са лоялни (и когато съм там, и когато ме няма). Клюкарстването е грозна черта, която накрая ще се обърне срещу теб. Повярвай ми, аз ще бъда честна спрямо теб, така че се надявам и ти да бъдеш честен спрямо мен. Всичко, което си ми казал, е на сигурно място при мен.

6. Липса на отдаденост

Усещането да знаеш, че можеш да разчиташ на някого, е наистина страхотно. Когато правим планове за определено нещо, очаквам от теб да се отдадеш и да изпълним заданията заедно. Няма нещо по-лошо от приятел, който се отказва в последния момент, защото нещо по-добро се е появило на хоризонта. Несериозността е вбесяваща.

7. Незаинтересоваността

Някои дни, темата на разговор се върти само около теб, и аз нямам проблем с това. Аз съм до теб в добро и лошо, въпреки че не сме женени. Но ако всеки ден разговорите ни се въртят само и единствено около теб, имаме проблем. Обичам да слушам как е минал денят ти и какво се е случило, но минавало ли ти е през ум да попиташ за моето ежедневие? Като човек, който обича да задава доста въпроси, е наистина неприятно да комуникирам с някой, който явно не проявява никакъв интерес към мен.

В крайна сметка, последното нещо, което бихме желали, е да отблъснем приятелите си, защото това са хората, които ще са до нас през трудните ни моменти, ще ни дърпат нагоре, когато затъваме и ще ни подарят едни от най-красивите спомени в живота. Заслужава си да се опитваме да надминаваме себе си, за да сме добри приятели и да третираме ценните за нас връзки с любов.