Какво е любовта? Тя може да се разпознае единствено, когато се изпита. Науката зад любовта все още е свят, изпълнен с невероятни теории и идеи, които показват как хората реагират - физически и емоционално, когато става въпрос за най-великото чувство в света.

Това са 7 факта, които дешифрират тайния код на любовта:

1. Повечето хора се обръщат надясно по време на целувката.

Според проучване повечето хора са по-склонни да обърнат главата си надясно при целувката, отколкото наляво.

2. Изчервяването е признак за любов и доверие.

Изследванията показват, че хората, които се изчервяват, са по-надеждни партньори. Вероятността такива хора да имат моногамна връзка е много по-голяма.

3. Любовта затопля цялото тяло.

Физическите ефекти на любовта са по-широко разпространени, отколкото си мислите. По време на проучване попитали участниците къде се усещат различните емоции, а 99% от анкетираните отговорили, че любовта предизвиква активност в целия организъм. 

4. Влюбването помага за подобряване на паметта.

Искате да помните важните събития? Влюбването би ви помогнало за това. Когато сте влюбени, паметта ви се подобрява, защото чувствата, които изпитвате, предизвикват увеличаване на нервния фактор, отговарящ за растежа. Той помага за възстановяването на нервната система и води до растежа на нови мозъчни клетки.

5. Сърцата на влюбените бият в синхрон.

Доказано е, че сърцата на влюбените бият с еднакви темпове, когато те са заедно. С други думи, "да дадеш сърцето си" на партньора, не е просто метафора.

6. Любовта от пръв поглед не е мит, а наука!

Хората са в състояние да преценят годността на потенциален партньор в един много кратък период от време - само за няколко секунди. Проучване твърди, че влюбването в някого, когото виждаме за пръв път, е резултат от модели в мозъка, които сочат наличието на пряка връзка между лицевата привлекателност и положителните черти на нрава.

7. Любовта може да не остарее никога, но тя всъщност вече е стара.

Първите известни любовни песни са написани преди 4 000 години. Този факт не е биологичен, но пък за сметка на това е доста интересен. С произход от района между реките Тигър и Ефрат, най-ранните писмени записи на любовни песни са открити върху глинени плочки и прославят шумерските богове и богини.