Имало е много случаи, в които моето семейство с умиление си спомня за специфични моменти от детството ми, но аз, дори ако животът ми зависи от това, не мога да си спомня за конкретната случка – изключително интересно е какво остава в главата ни като спомени от изминалото време. Разбира се, има неща, които си спомням със съвършена точност и подробности, без значение на колко малко годинки съм била – как реагира майка ми, когато почина дядо, времето, през което тате работеше в друг град и пропусна първата ми роля в училищния клуб по театрално изкуство, и колко се радваше мама, когато татко се прибираше от работа.

Защото има някои определени неща, които се загнездват в съзнанието на децата дори и след като пораснат. Тези 7 примера си струват размислите за това какви спомени ще има детето ви след няколко години...

1. Преживяванията, които сте споделили

Може би децата няма да помнят всяка играчка, която сте им купували за рождения ден или колко пъти сте им разрешили да ядат сладолед, но каквато и да е причината, някои спомени остават в съзнанието на човек през целия му живот и няма точен отговор на въпроса защо някои неща са толкова ярки като спомени, а други са забравени отдавна. По-скоро преживяванията, а не материалните неща, крепят едно семейство сплотено, така че детето ви вероятно ще запомни деня, в който сте били само вие двамата пред магазина за сладолед, отколкото самия сладолед.

2. Пътите, в които оставихте техниката настрана

Твърде често преживяваме най-хубавите моменти от живота ни, чрез екрана на телефона или камерата, а пропускаме малките неща, които децата се опитват да ни покажат, просто защото не сме достатъчно „тук“ и „присъстващи в този момент“. Когато давате на детето ви целенасочено внимание и оставите техниката настрана, те усещат колко са обичани и че са център на внимание. Децата знаят, че ги обичате през цялото време, но през тези специални моменти, когато сте само вие двамата, забелязват, че ви е грижа. (Особено ако сте спрели да си преглеждате мейлите, за да се концентрирате изцяло върху детето.)

3. Позитивните ви думи спрямо тях

В свят, където идеята за любовта не е напълно ясна, да кажете „Обичам те!“ може би не е най-явната проява на любов. Има толкова много други неща, които може да кажете на детето ви, за да му повлияете позитивно, например: „Горд съм с теб!“, „Правиш това семейство по-добро.“, „Толкова се радвам, се те има.“. Тези изречения ще помогнат на детето ви да расте в позитивна обстановка, а това е много по-полезно за него, отколкото критикуването.

4. Как се справяте с трудни ситуации

Децата взимат пример от вас за начина, по който се държат, защото им се налага да се справят в свят, който още не познават добре и който ги кара да се чувстват слаби. Когато дойде труден момент, например загуба на любим човек или болест, те ще запомнят как сте говорили с тях, дали сте успели да ги накарате да се чувстват защитени и най-важното – как сте реагирали вие в ситуацията.

5. Пътите, в които вие не сте били там

Въпреки че това звучи изключително негативно, има си и позитивна страна. Децата ще запомнят случаите, в които не сте били до тях, а те са имали нужда от вас – но това е част от живота, няма как да сте непрекъснато до тях. Те ще запомнят и първото им преспиване при приятел, когато не им се е наложило да ви се обадят или първия път, когато са направили нещо невероятно в училище и не са имали търпение да се приберат и да ви кажат. Тези ситуации ще останат в съзнанието им като моментите, в които са били независими, големи хора.

6. Начина, по който партньорът ви се държи с тях. (И с вас)

Децата копират поведението ви непрекъснато, и ако говорите за някой зад гърба му или се държите зле с даден човек, те може да приемат, че това поведение е напълно нормално. Когато сте вкъщи, и вие и партньорът ви общувате пред детето, придържайте се към позитивното поведение, показвайте любов и загриженост, защото децата винаги ви наблюдават и се учат от вас, дори и да не си давате пълната сметка за това.

7. Как се държите под стрес и напрежение

Живота не винаги е безгрижен и лесен, а децата ви ще си направят доста изводи от вашето държание, когато графика ви е пълен, имате няколко проекта, вечеряте все още не е готова, а вие се чувствате така, сякаш ще полудеете всеки момент. Ако сте от типа хора, които се поддават на напрежение, децата ще го видят, а ако искате да ги отгледате, така че те да могат да се справят с него, ще ви се наложи да внимавате как се държите в подобни ситуации.