Има много начини да направите следващото си пътуване в чужбина едновременно смислено и забавно. Предлагаме ви 7 неща, които да вмъкнете в графика за ваканцията:

1. Намалете въглеродния отпечатък, който оставяте след себе си, докато пътувате към желаната дестинация

Защо: Вместо да пътувате на дълги разстояния по въздух, за следващото си пътуване може да изберете дестинации, до които да достигнете с по-екологичните влак или кораб.
Как: Може да използвате приложението Eco Footprint, то наблюдава количеството на въглероден диоксид, което вашето пътуване ще остави, за да можете да прецените коя дестинация ще излезе "най-чиста".

2. Научете малко от езика, който се говори на мястото, където отивате

Защо: Опитайте се да научите ключови думи и фрази от езика на мястото, което посещавате. Така ще можете по-лесно да общувате с местните хора и те със сигурност ще оценят допълнителните усилия, които сте положите.
Как: Разгледайте различните сайтове за чуждоезиковото обучение и приложението Duolingo, които ще ви помогнат за вашето езиково пътуване.

3. Станете доброволци

Защо: Дайте малко от себе си на общността, която посещавате, като  се включите в доброволчески инициативи по време на вашето пътуване. Така почивката ви ще бъде активна, а не пасивна. Получавате добра възможност да помогнете на непознати и интересни хора, нуждаещи се от подкрепа, или да работите за опазване на околната среда и дивите животни. Доброволчеството също ще ви накара да се чувствате страхотно! В забързаното ни ежедневие не ни остава време да помагаме на останалите. Нека бъдем активни!

4. Отделете време да се запознаете с местните жители

Защо: Отделеното време за разговор с местните жители, за да научите повече за тяхната култура и обичаи, може да бъде обогатяващо преживяване за всички участници в разговора. Вие не само ще създадете някои интересни приятелства, но и ще можете да разгледате автентични местни жилища и обичаи, но и да разкажете за себе си, своята култура и начин на живот.
Как: Опитайте просто да завържете разговор на улицата, като попитате за посоката или препоръки на ресторант и храни. Още по-лесно ще е да отседнете в малък семеен хотел, обикновено на такива местна собствениците са много отзивчиви и общителни.

5. Подкрепете местните продукти

Защо: Когато си купувате продукти от местни магазини и производители, вие вкарвате парите си в джобовете на хората, които се нуждаят от тях. А именно местните малки търговци. Подкрепата на местния бизнес също така гарантира, че ползите от туризма остават в рамките на общността, която посещавате.
Как: Направете пътуване до пазара на града и се опитайте да се запознаете с произхода на продуктите, района, където са отгледани, и всичко останало, което ви интересува.

6. Почистете след себе си

Защо: Дори когато сте на почивка в друга държава, не забравяйте, че носите отговорност за опазване на чистотата на местата, които посещавате.
Как: Събирайте боклуците си и при тръгването си от даден обект се уверете, че не сте го замърсили неволно. Като стимул нека ви подейства това, че в доста страни замърсяването на околната среда, дори неволно, се наказва с доста солени глоби.

7. Не забравяйте да казвате "Благодаря Ви!"

Защо: Тази "вълшебна думичка" никога не е излишна. Особено когато сте в непозната страна - може да се нуждаете от помощ, а след като сте я получили, не забравяйте да покажете признателността си.
Как: Ако наистина искате да направите добро впечатление, научете се да казвате "благодаря" на съответния език.