Всeки човек поне веднъж в живота си е изпитвал нуждата да прегърне друго човешко същество. Причините за появата на тази нужда може да са много различни: чувства, спокойствие в присъствието на другия или просто самота. Факт е, че гушкането заздравява отношенията ни с хората и е, може би, едно от най- липсващите ни неща, когато сме необвързани. Има и научно обяснение на този факт: хормони. Прегръдката стимулира производството на окситоцин в тялото ни. Този хормон има голямо значение щом става въпрос за интимност и за това много често е определян като "заздравяващ връзките хормон". Той дава чувството на симпатия, доверие, сексуално желание и много други емоции.                                                                                             Ето 7 невероятни ефекта, които има прегръдката върху тялото и душата ни: 

1. Заздравява емоционалната връзка

Прегръдката създава комфортна атмосфера за комуникация - много важно нещо, което често забравяме. Комуникацията е градивен елемент на доверието, а то е в основата на здравата връзка. Гушкането е начинът да се откъснем от ежедневните грижи и тревоги, отпускайки се в ръцете на любимия, фокусирайки се върху положителните чувства и емоции, които можем да изпитаме с него. Дори само 15 минути гушкане на ден са достатъчни за изграждането на здрава и хармонична връзка.

2. Подобрява сексуалния живот

Проучване показва, че целувките и прегръдките след секс са важни, за да могат партньорите да се почувстват по-щастливи и задоволени. Това е много важно за двойки, който вече имат деца и, при които романтиката вече е на заден план. Времето след секс, прекарано в прегръдки, целувки и нежен разговор подсилва емоцията от сексуалното преживяване. И не забравяйте - прекаленото гушкане може да доведе до втори рунд.

3. Намалява стреса

Според експертите, окситоцинът побеждава кортизола, хормона на стреса. Стресът е най-голямата "болест", от която страдат хората в днешно време. Като се предпазваме от неприятни емоции, намаляме риска от сърдечен удар. За това, вместо да прибягваме към алкохол или лекарсвта, за да се почувстваме по-добре, е най-лесно да отделим време, за да прегърнем близък човек.

4. Намаля болката

Нека си спомним за момент времето, когато бяхме деца. Всеки път, в който се ударихме и ни болеше, имахме нужда от прегръдката на мама или татко. Вярвахме, че те имат някаква магическа сила, която отнема болката. Днес, когато вече не сме деца, вярваме в силата на окситоцина. Хормонът на доброто настроение доказано намалява физическата болка, затова една хубава прегръдка може да премахне или поне да намали болката. 

5. Подсилва имунната система

Има силна връзка между мозъка и имунната система, следователно, начинът, по който мислим и се чивстваме, се отразява на имунната ни система както позитивно, така и негативно. Според лекари позитивното мислене, изразяването на чувствата ни и здравите връзки с близките ни, могат да повлияят позитивно върху имунната ни система. За щастие, гушкането има същият ефект. За това, ако искаме да сме здрави, да прегърнем любимия човек се оказва може би най-бързото и полезно лекарство. 

6. Помага ни да заспим по-лесно

Това е така тъй като окситоцинът побеждава кортизола и помага в борбата с безсънието. Когато в тялото ни липсва хормонът на стреса, то се успокоява, чувстваме се добре, което допринася и за по-добрия сън.

7. Намалява чувството за глад

Според едно друго проучване, още един интересен ефект, който има окситоцинът върху тяло, е да редуцира глада за храна, кофеин, алкохол, наркотици и други опиати. Затова, ако искаме да се предпазим от среднощно ровене в хладилника, просто трябва да се гушнем в любимия.

От деня на нашето раждане сме познали прегръдката, поставени в любящите ръце на майка ни. С времето се учим да показваме привързаността си като прегръщаме хората, които обичаме. Както децата, които не могат да заспят без да гушнат любимата си играчка. Прегръдката е едно от уникалните неща, които природата е създала за нас и ефектите от нея не са за подценяване.